Concordia, despre măsurile fiscale: „Ne opunem categoric majorărilor de taxe”. Ce solicită reprezentanții

Redacția Digi Economic Data publicării:
economia romaneasca
sursa: shutterstock.com/

Confederația patronală Concordia critică măsurile fiscale pe care Guvernul vrea să le adopte în vederea corectării deficitului bugetar, afirmând că „această echilibrare trebuie să se realizeze prin reducerea cheltuielilor și nu prin măsuri de creșteri a taxelor”.

Printre măsurile fiscale ce urmează a fi adoptate de Executiv se numără majorarea cotei standard TVA la 21% și a celor reduse la 11%, creșterea accizelor cu 10%, impozitarea dividendelor cu 16% în loc de 10%, precum și suprataxarea băncilor și impunerea CASS la pensiile mai mari de 3.000 de lei.

„Suntem conștienți de necesitatea unor măsuri rapide pentru corectarea deficitului bugetar, însă insistăm ca această echilibrare să se realizeze prin reducerea cheltuielilor și nu prin măsuri de creșteri a taxelor. Cuvântul de ordine trebuie să fie eficientizarea activității sectorului public, nu taxarea suplimentară a contribuabililor și a sectorului privat.

Majorările succesive de taxe și impozite din ultimii doi ani, care au condus la creșterea substanțială a veniturilor statului, au fost introduse sub justificarea că vor conduce la scăderea deficitului bugetar, aflat deja la un nivel îngrijorător. Cu toate acestea, am experimentat un dezmăț al cheltuielilor care a condus la o creștere a deficitului, în locul scăderii promise. Ne opunem categoric majorărilor de taxe și considerăm profund nedrept ca sectorul privat să plătească din nou pentru iresponsabilitatea guvernelor din ultimii ani”, arată președintele Concordia, Dan Șucu.

Concordia reprezintă 3900 de firme, cu 450.000 de angajați.

„Este profund nedrept când știm că România pierde enorm la colectarea TVA – o treime din acest impozit nu ajunge în bugetul de stat. Știm că există rețele sofisticate de eludare a TVA-ului, susținute de demnitari care ar trebui să apere interesele publice.

Și, cu toate acestea, noi discutăm despre creșterea TVA exact pentru cei care îl plătesc onest.

Sunt industrii care se confruntă în acest moment cu dificultăți majore. Multe firme care și-au plătit la timp și corect impozitele, timp de decenii, sunt acum în situații limită. Aceste companii au acum nevoie de ajutor pentru a supraviețui, nu de taxe suplimentare care să le împingă spre faliment. Vorbim de zeci de mii de angajați care ar pleca în șomaj și de mii de antreprenori, în mare parte români, care și-ar vedea visurile zdrobite”,mai arată Dan Șucu.

În acest context, Concordia solicită premierului României să dimensioneze cheltuielile bugetare în conformitate cu resursele reale. 

„Somăm guvernul să înceteze transmiterea ineficienței și proastei gestiuni, specifice zonei publice, către firmele private și cetățeni. Această nouă criză, pornită de clasa politică, nu se rezolvă prin majorări de taxe, ci printr-o bună gospodărire a banului public”, conchide acesta.