Consilierul guvernatorului BNR, despre noile măsuri fiscale: „Ar avea un efect absolut extraordinar de bun pentru economia românească”

Redacția Digi Economic Data publicării:
economie romania
sursa: shutterstock.com/

Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat marți la Digi24 că aplicarea măsurilor din programul Guvernului Bolojan ar avea un efect „absolut extraordinar de bun” pentru economia românească și că este „cel mai bun program de guvernare” din ultimii 35 de ani. Printre măsurile fiscale propuse, pentru reducerea deficitului bugetar, se numără creșterea TVA-ului la produsele care au cote scăzute, creșterea accizelor, impozitarea pensiilor mari, precum și scumpirea rovinietei auto.

„Pachetul întreg de măsuri prezentate de programul guvernamental sunt cele care pot ajuta mai mult la eliminare a nevoii de majorare a cotei de TVA din toamna acestui an”, a spus Eugen Rădulescu, adăugând că măsurile economice că nu vor aduce „un puseu inflaționist important”,  dar ar putea să apară câte ceva mai semnificativ din liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze.

Vezi și Facturile la energie după 1 iulie: ce se întâmplă după expirarea plafonării prețurilor și cât vor plăti românii la curent

„Aplicarea măsurilor din acest pachet de program guvernamental, după părerea mea, ar avea un efect absolut extraordinar de bun pentru economia românească. Este cel mai bun program de guvernare pe care l-am văzut pe 35 de ani. Nu știu dacă Guvernul va reuși să facă tot ce scrie acolo, pentru că va fi opoziție înverșunată din partea celor care își vor vedea privilegiile ciuntite. Nu știu cât vor reuși să convingă Curtea Constituțională de cât de aberant este să avem persoane cu calificare superioară care să iasă la pensie la 45 de ani, deja aud că nu se poate aia sau cealaltă. Nu va fi ușor de aplicat”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR. 

Referitor la TVA, Eugen Rădulescu a declarat că „ideea de excepție ar trebui să fie uitată”:

„Avem distorsiuni care pe care legiuitorul le-a aplicat, le-a acordat cu bunăvoință de-a lungul anilor. Una dintre ele este chiar aceea cu TVA-ul pentru anumite produse sau sau servicii. Și avem multe, multe excepții, însă și ideea de excepție trebuie să fie uitată. Dispariția celei de-a doua cote reduse, rămâne numai una singură, de 9% și numai pentru alimente, medicamente și lemne de foc, este un lucru cât se poate de bun nu numai pentru veniturile bugetului, dar este bine pentru a pune ordine în economie.” 

De asemenea, impozitul pe dividente este benefic, reprezentând „reducerea unei distorsiuni”. „Impozitul pe dividende până la 16% este reducerea unei distorsiuni. Avem firme mult prea multe în care acționarul face arbitraj între reglementări. Să știți că veniturile se globalizează și dividendele ajung să fie de multe ori plasate cu 40%. Suntem foarte departe de asta, dar este mult mai bine ceea ce s-a întâmplat cu această majorare. Avem promisiuni foarte semnificative pentru sectorul administrației de stat. Reducerea cu 20% a numărului personalului administrația centrală și măsuri clare pentru administrația publică locală sunt toate foarte bune”, a mai declarat consilierul guvernatorului BNR.