Creșteri faraonice: China majorează bugetul dedicat apărării cu 7,2% pe fondul turbulențelor geopolitice

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
china aparare
sursa: gettyimages.com/

China va majora cheltuielile pentru apărare cu 7,2% în acest an, ajungând la 245,6 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor geopolitice.

Autoritățile din Beijing consideră necesară consolidarea capacității de luptă pentru a putea garanta securitatea națională. În acest sens, tensiunile din Marea Chinei de Sud, revendicarea insulei Taiwan și disputa comercială cu SUA au servit drept motivații principale pentru majorarea bugetului apărării.

„Cheltuielile noastre pentru apărare trebuie să răspundă următoarelor nevoi: garantarea suveranității naționale, menținerea unui climat intern de securitate și protejarea intereselor economice. Marile puteri trebuie să dea mereu un exemplu pe domenii cheie”, a transmis purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe, Lin Jian.

Anul trecut, Beijingul a prezentat oficial J-35A, un avion de luptă invizibil de generaţia a cincea care aspiră să concureze cu avionul american F-35, a anunţat construirea unui al patrulea portavion, fără a preciza dacă este cu propulsie nucleară, şi a finalizat primele teste pe mare ale celei de-a treia nave de acest tip.

De asemenea, China a surprins în 2024 cu lansarea unei rachete balistice intercontinentale în apele Oceanului Pacific, stârnind suspiciuni cu privire la programul său nuclear, în timp ce unele rapoarte estimează că gigantul asiatic are peste 600 de focoase nucleare şi că ar putea depăşi 1.000 până în 2030, informează Reuters.

În ultimii ani, preşedintele chinez Xi Jinping a subliniat că armata trebuie să îşi îmbunătăţească pregătirea de luptă într-un context de tensiuni tot mai mari cu Taiwan, insulă guvernată autonom din 1949, dar considerată de autorităţile chineze drept parte integrantă din teritoriul său.

Experții avertizează totuşi că majorarea anunțată a bugetului militar nu se diferențiază cu mult față de anii precedenți și nu reflectă adevărata amploare a investițiilor reale făcute pe domeniul apărării.