Cum a devenit Arabia Saudită principalul susținător al plasticului la nivel global

Arabia Saudită și-a construit o echipă de negociatori talentați la ONU, cu un mandat simplu: să mențină creșterea producției de plastic. Industria plasticului, care generează peste 700 de miliarde de dolari anual și este într-o continuă creștere, devine din ce în ce mai importantă în dezbateriile politice.
După eșecul negocierilor ONU privind primul tratat global pentru eliminarea deșeurilor din plastic, de luna trecută, țările din Europa și alte regiuni caută soluții pentru a împiedica Arabia Saudită să submineze următoarea rundă de discuții, programată în acest an. Totuși, pe măsură ce consensul global privind protecția mediului se destramă, o tendință care ar putea să se agraveze în noul mandat al lui Donald Trump la Casa Albă, sarcina nu va fi una ușoară.
Mai multe state, inclusiv Uniunea Europeană, consideră că poluarea asociată plasticului — care sufocă oceanele și mările și ajunge sub formă de microplastice în sol și alimente — reprezintă o amenințare și s-au angajat în negocieri pentru a proteja mediul, mijloacele de trai și sănătatea umană.
Dar Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol brut din lume, a fost liderul unui grup de țări bogate în petrol, inclusiv Rusia și Iran, care a blocat cu succes eforturile de a limita producția de plastic în timpul negocierilor din decembrie, desfășurate la Busan, Coreea de Sud.
Arabia Saudită a avut aliați puternici în Iran și Rusia, care au jucat un rol major în respingerea tratatului privind plasticul. Rusia este al doilea cel mai mare exportator de petrol brut, după Arabia Saudită.
Trei persoane care au participat la negocieri, intervievate de Politico, acuză Arabia Saudită că încearcă să dezbine țările cu ambiții ridicate privind combaterea poluării, abordând subiectul finanțării tratatului.
„Folosesc această discuție pentru a plasa dezbaterea — nu în jurul obligațiilor ambițioase de a pune capăt poluării cu plastic — ci în jurul finanțării și a mijloacelor de implementare, sperând că asta va distrage întreaga discuție”, a declarat o persoană care a participat la negocieri.
În pofida bogăției sale, Arabia Saudită a susținut cauza țărilor în curs de dezvoltare, care cer țărilor dezvoltate să preia conducerea în furnizarea banilor necesari pentru implementarea tratatului.
Finanțarea a devenit un punct major de dispută și va rămâne în centrul discuțiilor anul acesta, în condițiile în care țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare rămân divizate.
Dacă discuțiile de la Busan au demonstrat ceva, este faptul că alianțele solide trebuie construite între sesiunile negocieri, nu în timpul celor cinci zile de dezbateri, având în vedere că delegațiile vin cu un mandat clar din partea guvernelor. „Acum suntem într-un punct în care problemele legate de producție, substanțe chimice și finanțare sunt atât de clare și precise încât pot fi ridicate la nivel politic”, a spus o persoană implicat în negocieri.
Utilizarea plasticului ar putea să se tripleze la nivel global până în 2060, cu cele mai mari creșteri așteptate în Africa sub-Sahariană și Asia. Deșeurile de plastic sunt, de asemenea, prognozate să se tripleze până în 2060, cu jumătate din acestea ajungând la gropile de gunoi și mai puțin de o cincime reciclate.