Fitch confirmă ratingul pentru România la „BBB minus”, cu perspectivă negativă. Suntem pe ultima treaptă recomandată investițiilor

Redacția Digi Economic Data publicării:
agentia fitch
sursa: shutterstock.com/

Fitch a menținut vineri ratingul României pe termen lung la „BBB minus”, cu perspectivă negativă, plasând țara pe ultima treaptă recomandată investițiilor, „la un pas de junk”. Agenția vine cu avertismente privind echilibrul fiscal-bugetar al țării noastre.

Ratingul României pe termen lung „BBB minus” este sprijinit de apartenența la Uniunea Europeană și intrările de capital conexe care sprijină convergența veniturilor, finanțele externe și macrostabilitatea, potrivit unui comunicat de presă al agenției de rating. PIB-ul per capita și indicatorii de guvernanță și dezvoltare umană sunt la niveluri superioare față de țările din aceeași categorie de rating, iar aceste puncte forte compensează deficitul bugetar și de cont curent.

Perspectiva negativă subliniează o combinație dintre deteriorarea semnificativă a finanțelor publice și încetinirea accentuată a creșterii în 2024, consecință a incertitudinii politice ridicate. Agenția amintește de anularea alegerilor prezidențiale și de parlamentul divizat: „În opinia noastră, durabilitatea coaliției este incertă și presiunile politice vor rămâne ridicate, în special în timpul campaniei prezidențiale, posibil amânând măsuri suplimentare de consolidare fiscală până în a doua jumătate a anului 2025”, arată sursa citată.

Deficitul general guvernamental al României s-a situat anul trecut la 8,7% din PIB, conform datelor preliminare, cel mai ridicat nivel în rândul țărilor cu ratinguri suverane „BBB” și depășește ținta anterioară a guvernului (5% din PIB prevăzut în Programul de convergență din primăvara trecută) și 6,5% din PIB în 2023. „Deteriorarea fiscală mai mare decât se estima reflectă creșterea rapidă a cheltuielilor, inclusiv a salariilor din sectorul public și a majorărilor de pensii nefinanțate, de dinainte de alegeri. Impactul deplin al majorărilor de pensii din septembrie 2024 se va adăuga presiunilor fiscale de anul acesta, făcând consolidarea chiar și mai dificilă”, consideră sursa citată.

Agenția amintește și de planul guvernului de reducere a deficitului bugetar la 7% din PIB în 2025, îndeplinind ținta Comisiei Europene, iar printre măsurile cheie se numără înăsprirea controlului cheltuielilor, inclusiv înghețarea pensiilor și a salariilor, și îmbunătățirea colectării taxelor. Fitch estimează un deficit bugetar de 7,5% din PIB în 2025 și de 6,8% din PIB în 2026, mai mult decât dublu față de media estimată pentru țările cu rating „BBB” de 3,2% din PIB în 2025-2026.

Fitch se așteaptă la o evoluție ascendentă a traiectoriei datoriei, comparativ cu anii precedenți, întrucât deficitele primare rămân ridicate și creșterea economică încetinește. În scenariul de bază, datoria guvernamentală generală ca procent din PIB va crește de la un nivel estimat de 53% în 2024 la aproape 60% în 2026, peste media previzionată pentru țările cu rating „BBB” de 56%, și va continua să crească la peste 65% din PIB până în 2028.

Ritmul creșterii economiei a încetinit gradual în 2024, cu o creștere medie a PIB-ului de 0,9%, comparativ cu 2,4% în 2023 și 4% în 2022. Exporturile au fost în mod special afectate în 2024, parțial din cauza șocurilor din acest sector, în timp ce consumul gospodăriilor a crescut, în urma majorării solide a veniturilor, alimentate de orientarea fiscală relaxată. Fitch estimează o creștere economică de 1,4% în 2025 și de 2,2% în 2026.

Deficitul de cont curent s-a adâncit la 8,2% din PIB în 2024, de la 6,6% din PIB în 2023, susținut de problema deficitelor gemene. Media la țările cu rating „BBB” este de doar 1% din PIB. 

Datoria externă netă ar urma să crească de la 14% din PIB în 2024 la 19% din PIB în 2026, peste nivelul de 3% la țările cu rating „BBB” și de la 12% din PIB în 2023.

România a beneficiat în general de condiții favorabile de finanțare pe piață și de o lichiditate amplă a pieței, până în octombrie 2024, dar condițiile de finanțare s-au deteriorat în ultimele luni, în urma sporirii riscurilor fiscale și politice interne și a necesităților ridicate.

Printre factorii care ar putea duce la retrogradarea ratingului se află continuarea creșterii rapide a datoriei guvernamentale pe termen mediu, o creștere economică slabă și efecte negative la adresa stabilității macroeconomice, pe fondul șocurilor politice. De cealaltă parte, printre factorii care ar putea duce la îmbunătățirea ratingului se află o consolidare fiscală mai puternică decât cea proiectată, care să sprijine stabilizarea nivelului datoriei ca procent din PIB pe termen mediu, reducerea gradului de îndatorare externă și a riscurilor la adresa finanțării externe, în urma îmbunătățirii structurale a actualei situații a contului curent.

În luna decembrie a anului trecut, agenția de evaluare financiară Fitch a anunțat că a înrăutățit perspectiva atribuită României de la stabilă la negativă. Aceeași evaluare a venit, în luna ianuarie acestui an, și de la S&P Global.