Franța încă vrea să blocheze acordul comercial dintre UE și Mercosur. Implicațiile pentru România

Oficialii francezi încă încearcă să împiedice Bruxelles-ul să finalizeze acordul comercial istoric cu țările din America Latină, contract ce ar afecta fermierii din Franța, a declarat sâmbătă președintele Emmanuel Macron.
În timpul deschiderii expoziției agricole anuale din Paris, Macron a afirmat că fermierii nu ar trebui să devină „un instrument de ajustare pentru puterea de cumpărare ... nici un instrument de ajustare pentru acordurile comerciale”.
La peste 20 de ani de la începutul negocierilor, Uniunea Europeană (UE) și țările Mercosur – Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay, Venezuela și Bolivia – au ajuns recent la un acord comercial pentru înființarea unei zone de liber schimb. La nivel european, cei care susțin acordul spun că acesta oferă o modalitate de a reduce dependența de comerțul cu China și apără statele UE de impactul tarifelor comerciale pe care președintele ales al SUA, Donald Trump, amenință că le va impune. Cu toate acestea, cei care se opun acestui plan, în special fermierii francezi, dar și din Italia și Polonia, spun că acordul va duce la importuri ieftine de mărfuri sud-americane și că nu se vor respecta standardele de siguranță alimentară și de mediu ale UE. Importul de carne de vită din țările latino-americane a fost cea mai mare preocupare.
Acordul comercial trebuie aprobat în continuare de cel puțin 15 dintre cele 27 de state membre ale UE, reprezentând cel puțin 65% din populația blocului, potrivit Politico.
Se așteaptă ca acordul Mercosur să genereze miliarde de euro pentru economia europeană prin reducerea tarifelor la o gamă de exporturi UE, inclusiv mașini, vin, textile și echipamente IT, în timp ce va crește accesul UE la materii prime din regiune, cum ar fi litiul, și la produse agricole.
Impactul asupra României
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) și-a exprimat, în decembrie, îngrijorarea cu privire la implicaţiile economice şi sociale ale viitorului acord de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi blocul Mercosur.
„Deşi recunoaştem importanţa schimburilor comerciale şi a acordurilor de liber schimb pentru dezvoltarea economică, suntem preocupaţi de impactul potenţial negativ asupra agricultorilor şi a industriilor agricole din România şi Europa, dat fiind contextul inegal al normelor de producţie şi competitivitatea produselor sud-americane. Acordul, deşi promovează liberalizarea tarifară pe scară largă, nu reuşeşte să echilibreze diferenţele semnificative între standardele de producţie europene şi cele ale blocului Mercosur. Subvenţiile, normele de mediu şi sociale mai puţin stricte din ţările Mercosur creează o competiţie neloială pentru fermierii europeni”, au transmis reprezentanţii Forumului APPR.
Aceştia au subliniat că, în particular, producţia de cereale ar putea suferi pierderi substanţiale din cauza importurilor masive de produse sud-americane la preţuri reduse. Forumul APPR atrage atenţia asupra riscurilor privind pierderea pieţelor pentru cereale europene, cauzată de importurile masive de porumb, sorg şi orez la taxe vamale reduse sau zero, ceea ce ar fragiliza siguranţa financiară a fermierilor precum şi asupra impactului pe sectoarele de procesare (amidonul, bioetanolul sau industria de semolă de porumb), în faţa unor produse importate la costuri mult mai mici.
„Pentru a asigura o aplicare echitabilă a acordului şi a proteja sectorul agricol european, în special specificul său românesc, Forumul APPR propune următoarele: introducerea de clauze juridic obligatorii pentru respectarea normelor sociale, de mediu şi de sănătate de către exportatorii din Mercosur; mecanisme de control şi trasabilitate riguroase pentru produsele importate, pentru a preveni concurenţa neloială bazată pe standarde inferioare; revizuirea mecanismelor tarifare şi a clauzelor de siguranţă în cazul perturbărilor de piaţă, pentru a proteja agricultorii europeni în faţa şocurilor economice”, se arată într-un comunicat de presă.
De asemenea, organizaţia propune asigurarea reciprocităţii normelor de producţie între UE şi Mercosur, în special în domenii critice precum utilizarea pesticidelor sau respectarea standardelor de bunăstare animală.
Forumul APPR consideră că, fără adaptări semnificative ce pot fi operate în interiorul forurilor europene abilitate conform parcursului legislativ, acest acord riscă să submineze obiectivele de reindustrializare şi de autonomie alimentară ale Uniunii Europene.