Lupta tarifelor: Trump lovește din nou, Uniunea Europeană se pregătește de contraatac. Ce urmează?

Redacția Digi Economic Data publicării:
schimburi comerciale sua ue
sursa: gettyimages.com/

Consilierii comerciali ai lui Donald Trump finalizează miercuri planurile pentru noile tarife reciproce, pe care președintele SUA a promis să le impună fiecărei țări care taxează importurile americane. Această mișcare alimentează temerile privind un posibil război comercial global. Între timp, miniștrii de resort din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc prin videoconferință pentru a decide cum va răspunde blocul la noile măsuri.

Trump a șocat piețele luni cu decizia de a impune tarife de 25% pe importurile de oțel și aluminiu începând cu 12 martie. Planurile au atras critici din partea Mexicului, Canadei și Uniunii Europene, în timp ce Japonia și Australia au declarat că încearcă să negocieze.

Săptămâna trecută, Trump a impus un tarif suplimentar de 10% asupra bunurilor chinezești, cu efect din 4 februarie, iar contramăsurile Chinei au intrat în vigoare în această săptămână.  

De asemenea, noul președinte american a amânat un tarif de 25% asupra bunurilor din Mexic și Canada pentru o lună, până pe 4 martie, pentru a permite negocieri.

Unii americani au salutat tarifele impuse luni, dar multe companii puternic industrializate și-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la următorii pași, avertizând că majorarea tarifelor va avea efecte în lanțurile de aprovizionare, afectând toate afacerile care depind de aluminiu și oțel.  

Directorii unor companii, inclusiv lanțul Ahold Delhaize și Siemens Energy, au avertizat că tarifele vor duce la prețuri mai mari pentru consumatori.

Producătorii europeni de oțel sunt, de asemenea, îngrijorați că tarifele SUA vor duce la un val de oțel ieftin care va ajunge în Europa. Producătorul francez de oțel Aperam a cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a limita importurile în acest caz, în timp ce producătorul austriac de oțel voestalpine a solicitat Uniunii Europene să adopte contramăsuri imediat.  

Între timp, ministrul industriei din Australia a declarat că planul național de a crește exporturile de aluminiu „verde” nu va fi deturnat de amenințarea tarifelor impuse de SUA.  

Când vor fi anunțate noile tarife

Trump a declarat luni că va anunța tarife reciproce în următoarele două zile pentru toate țările care impun taxe asupra bunurilor americane și a spus că analizează, de asemenea, tarife separate pentru automobile, semiconductori și produse farmaceutice.  

Experții în comerț spun că structurarea tarifelor reciproce pe care le dorește Trump prezintă provocări mari pentru echipa sa, ceea ce ar putea explica de ce ultimele taxe nu au fost anunțate marți.  

William Reinsch, cercetător principal la Center for Strategic and International Studies, a spus că oficialii lui Trump ar putea opta pentru o rată tarifară fixă de 10% sau 20%, mai ușor de implementat, sau pentru o abordare mai complicată care ar necesita programe tarifare separate, care să corespundă tarifelor fiecărei țări.  

O sursă care urmărește procesul a declarat că detaliile erau încă în lucru marți seară, potrivit Reuters.