Putin merge în China în mai. Schimburile scârțâie sub greutatea amenințării cu sancțiuni comerciale fără precedent venită din Vest

ionut.tudorica Data publicării: Data actualizării:
vladimir putin china
Foto: Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat azi că intenționează să viziteze China în luna mai, prima sa călătorie planificată în străinătate de la realegerea sa. Moscova caută să aibă legături economice mai strânse cu Beijingul.

"Este planificată o vizită în luna mai," a spus Putin la un forum de afaceri de la Moscova, fără a oferi detalii suplimentare. Ultima vizită a liderului rus în China a avut loc în octombrie 2023, citat de AFP.

Cu câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie 2022, Beijingul și Moscova au declarat o parteneriat "fără limite" și au crescut ulterior schimburile comerciale la niveluri record.

Moscova s-a întors către China, ca o linie vitală economică, de când Vestul a impus Rusiei sancțiuni fără precedent din cauza ofensivei sale militare.

Între timp, China a beneficiat de importurile ieftine de energie din Rusia și de accesul la resurse naturale vaste, inclusiv la livrările constante de gaz prin conducta Power of Siberia. Parteneriatul lor economic a fost supus unui examen riguros în vestul lumii, care a amenințat să sancționeze băncile și companiile străine care lucrează cu Moscova.

Ce citesc rușii: Nu mai sunt spații goale în Moscova după plecarea retailerilor străini. Au fost înlocuiți de alții. Cum stă realitatea

Ziarul Izvestia a scris în martie că băncile chineze Ping An Bank și Bank of Ningbo au încetat să accepte plăți în yuan chinezesc din partea Rusiei, urmate de mai multe bănci mai mici.

Kremlinul a recunoscut că există unele probleme cu tranzacțiile transfrontaliere, dar a spus că Vestul este de vină pentru exercitarea unei "presiuni fără precedent" asupra firmelor chineze. 

După vizita americanilor

Anunțul lui Putin a venit la scurt timp după ce secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat la Beijing, în parte pentru a calma tensiunile cu puterea rivală.

Președintele chinez Xi Jinping și Putin au acuzat Washingtonul de "interferență" în afacerile țărilor lor în timpul unei convorbiri telefonice din februarie.

Recent, tensiunile au crescut după decizia Washingtonului de a interzice populara aplicație de social media TikTok, deținută de compania chineză ByteDance.