Exclusiv Frauda cu TVA, o „hemoragie extraordinară”. Laura Codruța Kovesi, la Interviurile Digi24.ro. Principalele declarații

Data actualizării: Data publicării:
Ministerul de Externe: România nu va contesta decizia CEDO în cazul Kovesi
Laura Codruta Kovesi. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

România și alte state din Uniunea Europeană pierd, an de an, miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), în special din cauza fraudelor. În condițiile în care politicienii încearcă să acopere gaura din buget prin introducerea unor noi taxe, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, a explicat vineri, 13 iunie, la Interviurile Digi24.ro, cum se pierd anual miliarde de euro pentru că autoritățile nu au prioritizat lupta împotriva fraudelor cu TVA. 

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

CITEȘTE ȘI: Politicienii vor să introducă taxe noi, în timp ce România se confruntă cu „o hemoragie extraordinară”: Frauda cu TVA

Principalele declarații făcute de Laura Codruța Kovesi la Interviurile Digi24.ro

  • „Ceea ce se întâmplă cu frauda cu TVA în Europa este foarte, foarte, grav, este extrem de periculos și nu este corect. Dacă îl urmărești pe micul antreprenor care vinde înghețată fără bon, dar nu îl urmărești pe mafiotul care face fraudă TVA carusel e o problemă”

  • „Dacă cineva vă fură portofelul, simțiți că nu mai aveți bani. Cineva vă lovește, simțiți durerea. La frauda cu TVA simțiți ceva? Nu. Dar ne afectează pe toți.Dacă vrem mai mulți bani la buget, hai să reducem frauda cu TVA. Tot ce e TVA intră în bugetul național, taxele vamale intră în bugetul UE. Banii care sunt fraudă cu TVA ies din bugetul cetățenilor. Oamenii sunt afectați”
  • „Toate aceste companii (n.r. care produc fraudă cu TVA) sunt conectate între ele, chiar dacă sunt situate în diverse state membre. De 3 ani de zile încercăm să spunem cât de alarmant e acest fenomen. Frauda cu TVA, dacă vorbim de cât de profitabilă este, conform estimărilor Europol - produce prejudicii de peste 50 de miliarde de euro pe an. TVA este venit la bugetul de stat”
  • „Frauda cu TVA a fost nedectată, neraportată, iar frauda cu TVA în Europa este una dintre cele mai atractive activități criminale cu Europa. Frauda cu TVA nu mai este o activitate criminală de nișă, este centrul activităților criminale”

  • „În ceea ce privește frauda cu TVA, vedem o implicare sistemică a grupurilor de criminalitate organizată. Aceste grupuri care inițial luau profituri din trafic de droguri sau persoane, investesc aceste profituri în frauda cu TVA, devin mult mai bogate, mult mai puternice”
  • „Aceste fraude au fost tolerate, riscurile pentru infractori sunt relativ mici, iar dacă în ultima perioadă de timp, frauda la TVA sau la vamă au început să devină foarte violente”
  • „Grupurile organizate sunt flexibile, au acces la foarte mulți bani, propriul lor sistem de comunicare, propriul lor sistem bancar - mai mult de jumătate sunt reinvestite pentru a dezvolta această schemă infracțională”
  • „Una dintre caracteristicile pe care noi le observăm - este infiltrarea în sistemul public, controlul direct al autorității publice. Nu putem vorbi despre aceste fapte fără corupție, cooperarea ilicită a unor funcționari”
  • „Ce aș putea să vă spun, aceste grupuri criminale folosesc aceeași infrastructură ca să vândă bunuri, să vândă servicii (combustibil), dar am avut situații în care au vândut arme care au ajuns într-un stat membru și au fost folosite să ucidă persoane pe stradă”

„Hemoragie extraordinară”: Frauda cu TVA

Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la deficitul de încasare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), din decembrie 2024, estima că România a pierdut în anul 2022 nu mai puțin de 8.4 miliarde de euro din neîncasarea TVA.

„Această cifră reprezintă veniturile pierdute în principal din cauza fraudei în domeniul TVA, a evaziunii, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor nefrauduloase, a calculelor eronate și a altor factori”, sublinia Comisia Europeană în raportul din decembrie 2024.

Subiectul a apărut pe agenda publică recent, în contextul negocierilor pentru reducerea deficitului bugetar, formarea unui nou Guvern, dar și al ieșirilor publice ale președintelui Nicușor Dan.

Cele 8.4 miliarde de euro pe care România le pierde de la încasarea TVA ar însemna, aproximativ, 40 de miliarde de lei.

Pentru a reintra în ținta de deficit asumată de România în fața Comisiei Europene (7.5% din PiB) este nevoie de 30 de miliarde de lei.

„Noi nu încasăm 30% din TVA (...) și vorbim despre alte formule de a încasa bani la buget, când avem o hemoragie extraordinară. Bulgaria are vreo 7% din TVA neîncasat, Bulgaria va intra în euro. Noi stăm pe margine și ne uităm”, a subliniat și consilierul Băncii Naționale a României, Eugen Rădulescu, la Digi24, în contextul în care negocierile pentru adoptarea unor măsuri fiscale pentru reducerea deficitului se axează pe implementarea unor taxe noi. 

Editor : M.G.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri