Exclusiv Frauda cu TVA, o „hemoragie extraordinară”. Laura Codruța Kovesi, la Interviurile Digi24.ro. Principalele declarații

România și alte state din Uniunea Europeană pierd, an de an, miliarde de euro din Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), în special din cauza fraudelor. În condițiile în care politicienii încearcă să acopere gaura din buget prin introducerea unor noi taxe, Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Parchetului European, a explicat vineri, 13 iunie, la Interviurile Digi24.ro, cum se pierd anual miliarde de euro pentru că autoritățile nu au prioritizat lupta împotriva fraudelor cu TVA.
„Ceea ce se întâmplă cu frauda cu TVA în Europa este foarte, foarte, grav, este extrem de periculos și nu este corect. Dacă îl urmărești pe micul antreprenor care vinde înghețată fără bon, dar nu îl urmărești pe mafiotul care face fraudă TVA carusel e o problemă”
„Frauda cu TVA a fost nedectată, neraportată, iar frauda cu TVA în Europa este una dintre cele mai atractive activități criminale cu Europa. Frauda cu TVA nu mai este o activitate criminală de nișă, este centrul activităților criminale”
Ultimul raport al Comisiei Europene referitor la deficitul de încasare a Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), din decembrie 2024, estima că România a pierdut în anul 2022 nu mai puțin de 8.4 miliarde de euro din neîncasarea TVA.
„Această cifră reprezintă veniturile pierdute în principal din cauza fraudei în domeniul TVA, a evaziunii, a evitării obligațiilor fiscale, a falimentelor nefrauduloase, a calculelor eronate și a altor factori”, sublinia Comisia Europeană în raportul din decembrie 2024.
Subiectul a apărut pe agenda publică recent, în contextul negocierilor pentru reducerea deficitului bugetar, formarea unui nou Guvern, dar și al ieșirilor publice ale președintelui Nicușor Dan.
Cele 8.4 miliarde de euro pe care România le pierde de la încasarea TVA ar însemna, aproximativ, 40 de miliarde de lei.
Pentru a reintra în ținta de deficit asumată de România în fața Comisiei Europene (7.5% din PiB) este nevoie de 30 de miliarde de lei.
„Noi nu încasăm 30% din TVA (...) și vorbim despre alte formule de a încasa bani la buget, când avem o hemoragie extraordinară. Bulgaria are vreo 7% din TVA neîncasat, Bulgaria va intra în euro. Noi stăm pe margine și ne uităm”, a subliniat și consilierul Băncii Naționale a României, Eugen Rădulescu, la Digi24, în contextul în care negocierile pentru adoptarea unor măsuri fiscale pentru reducerea deficitului se axează pe implementarea unor taxe noi.
Editor : M.G.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News
Stocarea și/sau accesarea informațiilor de pe un dispozitiv. Utilizarea profilurilor pentru selectarea conținutului personalizat. Dezvoltarea și îmbunătățirea serviciilor. Măsurarea performanței reclamelor. Utilizarea profilurilor pentru selectarea publicității personalizate. Crearea profilurilor de conținut personalizat. Crearea profilurilor pentru publicitate personalizată. Măsurarea performanței conținutului. Înțelegerea publicului prin statistici sau combinații de date din surse diferite. Utilizarea de date limitate pentru a selecta publicitatea. Utilizarea datelor limitate pentru a selecta conținutul. Date precise de geolocație și identificarea prin scanarea dispozitivului.