6 sfaturi pentru o viață lungă și fericită, de la magnatul Charlie Munger, mâna dreaptă a lui Warren Buffet

Data publicării:
warren buffet și charlie munger
Warren Buffett (st), CEO al Berkshire Hathaway și mâna sa dreaptă, vicepreședintele Charlie Munger (dr) la o întâlnire a acționarilor din 2019 în Omaha. Sursa foto: Profimedia Images

Vicepreședintele companiei Berkshire Hathaway, Charlie Munger, cunoscut și ca mâna dreaptă a lui Warren Buffet, a murit la vârsta de 99 de ani. Magnatul american era renumit pentru sfaturile sale pragmatice de viață, inclusiv pentru cele care credea că promit o viață lungă și fericită, dacă sunt urmate, notează Business Insider.

Charlie Munger, vicepreședintele Berkshire Hathaway și mâna dreaptă a lui Warren Buffett, a murit marți, la vârsta de 99 de ani.

Munger era cunoscut ca un investitor de succes, averea sa netă fiind estimată la 2,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, și era renumit pentru ideile sale pragmatice despre viață.

În 2019, Munger a împărtășit câteva dintre secretele sale pentru CNBC.

„Toate aceste reguli simple funcționează atât de bine pentru a-ți face viața mai bună. Și sunt atât de banale", a spus Munger.

Iată cele 6 sfaturi ale lui Munger pentru o viață lungă și fericită:

Să nu fii invidios

Munger a avertizat zeci de ani despre pericolele invidiei. Într-un discurs pe care l-a ținut absolvenților de la Harvard în 1986, Munger a spus că invidia „se alătură chimicalelor pentru a câștiga un fel de preț cantitativ pentru a provoca mizerie”. De atunci a tot repetat același lucru în anii care au urmat.

La întâlnirea anuală din 2022 a Daily Journal, când Munger era director, a spus: „Lumea nu este condusă de lăcomie. Este condusă de invidie”.

Evită resentimentele

În discursul său din 1986, Munger i-a avertizat pe absolvenți și cu privire la resentimente. „Nu pot să ți le recomand dacă îți dorești mizerie”, a spus el.

Munger însuși a avut o viață dificilă, inclusiv cu un divorț, orbire parțială și moartea unui fiu. Totuși, s-a străduit să evite resentimentele.

Nu cheltui peste venituri

La adunarea anuală a acționarilor a Berkshire Hathaway din mai anul trecut, Munger a oferit câteva sfaturi financiare.

„Este atât de simplu să cheltuiești mai puțin decât câștigi și să investești inteligent”, a spus el.

El a remarcat, de asemenea, că este important să evitați oamenii și activitățile toxice, să continuați să învățați și să practicați gratificarea amânată.

„Dacă faci toate aceste lucruri, este aproape sigur că vei reuși. Dacă nu o faci, vei avea nevoie de mult noroc”, a spus el.

Rămâi vesel în ciuda necazurilor

Munger s-a confruntat cu siguranță cu provocări – dar el a spus pentru CNBC în 2019 că „a rămâne vesel” este „un lucru înțelept de făcut”. Pentru a rămâne vesel, Munger a spus că este esențial să renunți la emoțiile negative.

„Poți fi vesel atunci când ești absolut cufundat în ură profundă și resentimente? Bineînțeles că nu poți. Deci, de ce ai accepta asta?” a spus Munger pentru CNBC.

Să ai legături cu oameni de încredere

Munger consideră că apropierea de oameni de încredere - și evitarea oamenilor toxici - este parte a succesului său.

Unul dintre cei mai de încredere oameni din viața lui Munger a fost, desigur, Warren Buffet. Cei doi s-au întâlnit pentru prima dată în orașul lor natal, Omaha, în 1959 și au împărtășit o prietenie care a durat mai bine de 60 de ani.

Buffett a scris în scrisoarea sa anuală din 2014 către acționari că „medicul Omaha care ne-a prezentat a prezis că vom reuși – și am făcut-o”.

De asemenea, Buffett l-a creditat pe Munger cu succesul lui Berkshire Hathaway, spunând că a fost „construit după modelul lui Charlie”.

Fă ceea ce ar trebui să faci

Munger a mai spus că „petreci fiecare zi încercând să fii puțin mai înțelept decât erai când te-ai trezit”, precum și că „cel mai bun lucru pe care îl poate face o ființă umană este să ajute o altă ființă umană să știe mai multe”.

Sfat bonus: Mănâncă și câteva bomboane

Deși (probabil) glumea, Munger a avut odată un sfat neconvențional: mănâncă bomboane.

Într-un interviu acordat CNBC în februarie anul trecut, Munger a mâncat niște alune cu zahăr ars de la See's Candy, o companie pe care o deține Berkshire Hathaway, și a spus că asta este cheia unei vieți mai lungi.

„Mănânc această alună bună cu zahăr ars”, a spus el. „Asta e ceea ce vrei să faci dacă vrei să trăiești până la 99 de ani.”

Charlie Munger, mâna dreaptă a lui Warren Buffett la Berkshire Hathaway, l-a sfătuit odată pe să se gândească la ce ar vrea să transmită necrologul său, apoi să trăiască în conformitate cu acesta, a transmis marți CNBC.

„Uită-te la viața ta și trăiește înapoi”

Munger a murit la un spital din California marți dimineață, a declarat familia lui pentru Berkshire Hathaway. Charliea condus Berkshire Hathaway ca vicepreședinte din 1978 și a continuat să construiască o avere în valoare de 2,6 miliarde de dolari de-a lungul vieții.

Munger era un fan al gogoșilor (cu moderație), al arahidelor cu zahăr ars, bea cola fără zahăr și a evitat exercițiile pe cât a putut, după cum a spus chiar el. A folosit un scaun cu rotile în ultimii săi ani de viață, dar avea mintea lucidă când a murit, a informat Associated Press.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri