Ce se întâmplă cu animalele de companie la cutremur. Au ele un rol prevestitor?

Data actualizării: Data publicării:
pisica felina
FOTO: Shutterstock

România a fost zguduită duminică dimineață de cel mai puternic cutremur produs în ultimii ani. Mulți posesori de animale de companie sunt uimiți de cât de repede a reacționat câinele sau pisica lor în această situație, acestea având un rol ușor prevestitor. De cealaltă parte, însă, alți stăpâni de patrupede se întreabă de ce prietenul lor cel mai loial nu a reacționat în niciun fel la mișcările seismice. Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, a explicat, la Digi24, ce se întâmplă de fapt cu animalele în timpul unui cutremur.

„Animalele, în multe cazuri, se pare ca resimt mișcările seismice însă nu întotdeauna, nu se știe de ce în anumite cazuri nu reacționează.

De multe ori reacționează după mișcare seismică, nu sunt precursori. E posibil totuși să intuiască puțin cu câteva secunde înaintea venirii undelor.

Merită de făcute studii mai aprofundate. Deocamdată nu există un răpsuns clar la această problemă.

Cu siguranță au o sensibilitate destul de mare să perceapă mișcările seismice”, a explicat Mircea Radulian, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, la Digi24.

Un cutremur puternic s-a simțit la ora 3.38 în mai multe zone din România. INFP a anunțat inițial că magnitudinea seismului a fost 5,7. Aceasta a fost revizuită însă, în scurt timp, la 5,8 pe scara Richter. Potrivit emsc-csem.org, cutremurul s-a simțit în Bulgaria, Republica Moldova și la granița cu Ucraina.

Autorităţile spun că nu au fost raportate victime şi nici pagube materiale. Au fost însă oameni care au sunat la 112. În Bucureşti, la serviciul de ambulanţă au fost înregistrate mai multe apeluri care raportau atacuri de panică.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri