Cum „salvăm” mâncarea de la Crăciun. Sfaturi de la specialiști pentru a evita risipa alimentară

Data publicării:
Masă de Crăciun.
Masă de Crăciun. Foto: Profimedia

Pe toate le pregătim cu drag, însă meniul specific Sărbătorilor este greoi. Crăciunul a trecut și am rămas cu foarte multă mâncare. În curând ne pregătim pentru masa de Revelion. Am întrebat specialiștii ce putem face cu mâncarea care ne rămâne de la Crăciun ca să evităm risipa alimentară.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Petrișor Tănase, chef: În momentul în care dorim să facem o friptură proaspătă o lăsăm la decongelat, turnăm vin sau bere peste ea și formăm un alt sos, un alt gust. Alb sec sau o bere neagră. Într-o pungă alimentară, putem s-o punem fără sos. Sarmaua, la fel. Dacă avem oală plină de sarmale, punem frumușel într-un vas pe care îl punem la congelator și le putem păstra chiar și o lună de zile. Când le punem din nou la fiert, putem să luăm puțină zeamă de varză și turnăm peste ele. Salata boeuf o mâncăm, maioneză introdusă în congelator se deteriorează și își pierde calitatea. Piftia rezistă, dar nu putem s-o ținem mai mult de o săptămâna pentru că începe să mucegăiască. Din cozonac poți să prepari, dacă s-a uscat, o prăjitură. La 100 ml lapte un ou, poți să pui și smântână, vanilie, zahăr și pui ceva fructe peste cozonac, torni compoziția, dacă mai pui și ceva scorțișoară iese o prăjitură excepțională.

Specialiștii ne sfătuiesc să nu le dăm animalelor de companie ce nu mai putem mânca noi.

Adrian Baltă, biolog: Ciocolata are teoglomină, teoglomina este mult mai toxică pentru animale. Aritmii, agitație, ca și cum am mânca noi 3 ciocolate o dată. Oasele din produsele pe care le consumăm de Crăciun. Oasele sunt bine fierte dacă faci piftie. Sunt greu digestibile și periculoase pentru aparatul lor digestiv, alfel, le place.

Potrivit unui studiu al ONU, un român aruncă, în fiecare an, 70 de kg de mâncare, iar cel mai des ajung la gunoi fructele, legumele și pâinea. Ne situăm la mijlocul clasamentului european. Mai mult decât noi aruncă mâncare moldovenii și ucrainenii, în medie, 76 de kilograme de alimente, în fiecare an.

Lipsa de educație ori planificarea nepotrivită a cumpărăturilor sunt principalele cauze pentru care ajungem să aruncăm kilograme de mâncare.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O altă faţă a lui Ilie Bolojan! Motivul divorţului de soţie s-a aflat acum, nu îi face cinste deloc...
Digi FM
David Pușcaș, revoltat după ce Luminița Anghel a făcut declarații teribile: „Subiectul ăsta nu se va încheia”
Pro FM
Cum și-a transformat Lady Gaga logodna în hit: „Ai nevoie de experiențe reale pentru a crea”. Piesa care...
Film Now
Producătorii din spatele francizelor „Spider-Man” şi „Harry Potter”, la cârma următorului film cu James Bond
Adevarul
Parodie virală Divertis despre suveraniștii care vor la Cotroceni : „Tanțo, dacă mă votezi, îți pun pe pereți...
Newsweek
Judecătorii CCR iau pensii speciale de 1.000.000€. UE le consideră prea mari și ne-a tăiat fondurile
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Angajații unui atelier auto, șocați când au văzut un șarpe ascuns printre fiare: „Își digera masa liniștit”
Film Now
Ben Affleck rupe tăcerea despre divorțul de Jennifer Lopez: „Am vrut să fiu alături de ea”
UTV
Kira Hagi se căsătorește! Fiica lui Gică Hagi va deveni mireasă în toamnă, la un eveniment cu aproape 1000 de...