Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccin pentru încă un an

Data publicării:
15042013 20cantacuzino-55082

Înultimii patru ani pelaInstitutul Cantacuzino s-au perindat patru directori.Şiniciunul nu a reuşitsăpunăpe picioareaceastă„fabrică”de vaccinuri. Iar cu fiecare săptămână care trece, şanselecaRomâniasăaibă anul viitor vaccin antigripal scad dramatic.

Pentru repunerea în funcţiune a Institutului Cantacuzino este nevoie demaimulte aprobări. Delaautorizaţia defabricaţie, pânălaautorizaţia de punere pe piaţă a unui medicament, fără de care niciun vaccin produs nu poate ajunge lamedici şi pacienţi. Însă niciun reprezentantalInstitutului nu a cerut până acum aceste aprobări.

„Se inspectează localul, se inspectează laboratoarele, personalul, toate documentele”, explică Anca Crupariu, purtătorul de cuvântalAgenţiei Naţionale a Medicamentului.

Toate aceste proceduri durează 300 de zile. Cu alte cuvinte, abia în ianuarie anul viitor arputeafi produse primele loturi de vaccin. Iarsituaţia delicată în care se află Institutul Cantacuzinoparesă devină şimaicomplicată.

Director general adjunct, un fost agent de vânzări la Pagini Aurii

Ministrul Sănătăţiia numit un tânăr de 27 de ani, fost agent de vânzări, director general adjunctalInstitutului.Bachiar a fost schimbatăorganigramainsitituţiei pentru a secreapostul pentru Ovidiu Antal.

Potrivit uneihotărâri a Consiliului deAdministraţie, noului director i s-au acordat competenţe totale în domeniulinvestiţiilor.

Ovidiu Antal este preşedintele Tineretului Liberal din Harghita şi din CV-ul său reiese că, acum cinci ani,la22 de ani,lucraîn minister, pe postul de consilierallui Eugen Nicolăescu. Însă, pe paginade internet a Ministerului nu există niciodeclaraţie de averesaude interese dinperioada2008-2009. Iar Ovidiu Antal a refuzat să lămureascăsituaţia.

Nici Ministerul nu a răspuns până acum solicitării Digi24 prin care se cereau lămuriri.

Pentru că Institutul nu funcţionează, românii plătesc dublu pentru vaccinul antigripal. În 2011,statula plătit în jur de șase milioane de lei pentru 750.000 de doze, iar în 2012, când a cumpărat serul din străinătate, a plătit 11 milioane de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri