TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Ce activități fizice sunt indicate pentru copiii până la șase ani?

Data publicării:
activitati indicate copiilor medic

De îndată ce bebelușul este adus acasă, putem să începem acțiunea de mișcare activă, care va contribui la dezvoltarea psihomotorie a copilului. Definitorie este acțiunea de îmbăiere.

Foarte multe mămici, speriate că bebelușul va răci când i se face baie, transformă momentul într-o chestie fulgerătoare, nu pricepe nimeni ce s-a întâmplat. Este greșit, spune dr. Sorin Cadar, medicul de gardă al emisiunii „Tinerețe fără bătrânețe”. Mediul în care copilul va fi îmbăiat trebuie să aibă o temperatură de 24-25 de grade, apa, evident, caldă, dar nu fierbinte.

La baie, copilul trebuie să fie antrenat în a se juca cu diferite jucării, de asemenea se va juca părintele cu copilul, punându-i apă pe față. Copilul nu se va speria, copilul se va juca. Baia propriu-zisă trebuie să dureze în jur de un sfert de oră - 20 minute.

Bunicii noștri sunt obișnuiți „să tragă” copiii de mânuțe, de piciorușe. E corect, spune medicul Sorin Cadar, dar în anumite limite și după baie. Se așază copilul pe un prosop cât mai pufos pentru a absorbi apa și se începe acțiunea de masaj. Bunicii spuneau că „îl trag”, de fapt, făceau un masaj. Utilizând un ulei cât mai natural se face masaj copilului. În timpul acestui masaj evident se face și acea acțiune de elongare a membrelor, de activare a sângelui din periferie. Evident, fără brutalitate, foarte ușor, trebuie să ținem cont că articulațiile copilului nu sunt foarte bine puse la punct. Această acțiune de masaj trebuie să dureze și ea măcar 15-20 minute.

Cu alte cuvinte când faceți baie copilului rezervați-vă măcar o oră.

Copilul mic trebuie lăsat să alerge, chiar dacă transpiră

După ce a crescut copilul, poate face activitățile fizice pe care și le dorește. Copiii au o tendință nativă de a alerga. Ducem copilul în parcuri unde sunt suprafețe de gazon mari, ca să fim cu ochii pe el. Nu-l scăpăm din ochi, copiii sunt precum cățelușii, zburdă, nu au responsabilitate și atunci noi, adulții, trebuie să îi lăsăm pe un teren întins să alerge. Este greșită, însă, acea concepție: nu îl las să alerge că transpiră și răcește.

„Transpirația are rolul de a drena toxinele, de a învăța tânărul organism să își regleze schimburile de temperatură, să își mențină homeostazia, cum spunem noi, adică să își mențină o temperatură optimă, pentru a funcționa în condiții optime. Cu alte cuvinte, lăsați copiii să alerge, să urle, până în jur de 3 ani, 3 ani jumătate”, este sfatul medicului Sorin Cadar.

Nu uităm înotul, singurul sport pe care îl putem aborda de la naștere. Copilul poate fi aruncat în baltă, ei au o tendință nativă de a înota. Înotul dezvoltă respirația, avantajează oxigenarea organismului și a creierului și foarte bine știut este că favorizează dezvoltarea armonioasă locomotorie.

Activități fizice după vârsta de 3 ani

După vârsta de 3 ani este util să îndrumăm copilul către ceva mai organizat. Este foarte clar că nu-l vom da la sporturi de performanță, de forță, ci la sporturi de tip atletism: să alerge, să sară, în niciun caz la sală de forță, baschet, volei. Se strică dezvoltarea copilului. Atenție, nu se ține copilul în casă! Pe cât posibil copilul se ține în casă doar când mănâncă și când doarme. Chiar dacă ninge, plouă, nu se întâmplă nimic. Un copil îmbrăcat corespunzător, nici înfofolit, dar nici golaș, se va dezvolta cu atât mai bine cu cât va sta afară.

După vârsta de 3 ani, ca sporturi foarte utile sunt, evident, înotul și sporturile din zona atletismului, aruncări, să arunce cu mingea de oină, de tenis, să-și dezvolte și partea superioară.

După 6 ani este util să dăm copilul la un sport organizat.

Activități la creșă și grădiniță

Foarte importantă este și dezvoltarea psiho a copilului. Copilul în general are o curiozitate ieșită din comun. Cu cât un copil este mai curios evident cu atât este mai enervant pentru cel care are grijă de el, dar cu atât ăsta e semn de inteligență. Copilul curios este copil inteligent, iar noi trebuie să favorizăm această acțiune. Îl lăsăm să deseneze, să creeze cubulețe, să dăm atenție manualității. El își va dezvolta manualitatea făcând cubulețe, puzzle, de asemenea, să deseneze. Lăsați creativitatea copilului să se manifeste! Altfel - nu desena aia, nu face aia, nu pune mâna, că strici_ - acest nu, nu e voie, va inhiba copilul și va ajunge la 6-10-14 ani un copil inhibat, izolat, care nu se poate integra în societate pentru că a fost inhibat de mic: nu e voie, avertizează doctorul Sorin Cadar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri