Armata ucraineană spune că Rusia a obținut „succese tactice” în regiunea Harkov. Situaţia „s-a deteriorat semnificativ”

Data publicării:
profimedia-0872227159
Un obuzier autopropulsat ucrainean 2S1 Gvozdika trece pe lângă o mașină avariată pe un drum din districtul Vovchansk, regiunea Harkov. Foto: Profimedia Images

Armata ucraineană a recunoscut luni „succese tactice” ale Rusiei în regiunea Harkov (nord-est), unde Moscova a afirmat că a cucerit alte patru localităţi din apropierea frontierei în cadrul ofensivei sale lansate vineri, care a dus la evacuarea a mii de civili, relatează AFP, preluată de News.ro.

La începutul zilei de luni, Statul Major ucrainean a recunoscut într-un mesaj pe Facebook că „inamicul înregistrează în prezent succese tactice”, adăugând că „luptele continuă în localitatea de frontieră Vovchansk”, care avea circa 3.000 de locuitori înainte de actuala ofensivă şi unde Moscova a mobilizat „până la cinci batalioane”, potrivit Kievului.

Această înaintare a ruşilor intervine în contextul în care preşedintele Vladimir Putin a făcut duminică seara o remaniere surpriză la Moscova şi l-a demis pe emblematicul său ministru al apărării Serghei Şoigu, după doi ani de conflict în Ucraina fără un rezultat clar.

Jurnaliştii AFP au putut vedea duminică persoane evacuate în apropiere de Vovchansk, majoritatea în vârstă şi dezorientate.

„Nu eram pregătiţi să plecăm”, a declarat Lyouda Zelenskaia, în vârstă de 72 de ani, cu pisica ei Zhora în braţe. La fel ca ea, Lyuba Konovalova, în vârstă de 70 de ani, şi-a amintit „noaptea terifiantă” care a precedat evacuării lor.

Potrivit lui Oleksiï Kharkivsky, un poliţist din Vovchansk, „mai multe persoane” au murit în bombardamentele de sâmbătă, iar „oraşul este în permanenţă sub focuri de armă”. „Artilerie, mortiere, inamicul atacă cu tot ce are”, a declarat acest poliţist mobilizat pentru evacuarea locuitorilor.

Potrivit acestuia, aproximativ 1.500 de persoane au fost evacuate începând de vineri din oraş, care a fost lovit de 32 de atacuri cu drone în ultimele 24 de ore. Duminică, aproximativ 500 de persoane mai erau în localitate, potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Synegoubov.

„Toate zonele de la graniţa de nord se află sub focul inamicului aproape 24 de ore pe zi. Situaţia este dificilă”, a precizat Synegoubov pe reţelele sociale.

Situaţia „s-a deteriorat semnificativ”

Duminică, Ministerul rus al Apărării a raportat capturarea a patru localităţi foarte aproape de graniţă - Gatishche, Krasnoe, Morokhovets şi Oleikovo - în regiunea Harkov, unde se află al doilea oraş ca mărime din Ucraina.

Volodymyr Tymochko, şeful poliţiei din regiunea Harkov, a declarat că Vovchansk a fost atacat din trei părţi şi că trupele ruseşti se află la periferie. „În pofida luptelor active, poliţia continuă să evacueze” populaţia, a declarat el pentru AFP la punctul de evacuare.

Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că „tentativele de a trece prin apărare au fost oprite”, dar a recunoscut că situaţia în regiunea Harkov s-a „deteriorat semnificativ” şi rămâne „complicată”. Forţele ucrainene „fac tot ce pot pentru a-şi menţine liniile de apărare şi a provoca pagube inamicului”, a declarat el.

„În pofida tuturor evenimentelor care au loc în regiune, (oraşul) Harkov este calm, nu vedem oameni plecând”, a declarat primarul acestuia, Igor Terejov.

Autorităţile de la Kiev au avertizat de săptămâni întregi că Moscova ar putea încerca să atace regiunile de frontieră din nord-estul ţării, într-un moment în care Ucraina se confruntă cu întârzieri ale ajutorului occidental şi cu un deficit de soldaţi.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
De ce aparatele drug test dau erori și ce trebuie să faci. Polițistul Valer Kovacs explică
Pro FM
Cum arată Susan Boyle la 63 de ani. Femeia care a impresionat o lume întreagă în 2009 și a devenit un star...
Film Now
Ana de Armas, zâmbet dulce pe plajă. Actrița și-a etalat silueta într-o bustieră și fustă mini, în imagini de...
Adevarul
China trimite Rusiei „ajutor letal" pentru războiul din Ucraina. Ministrul britanic al Apărării: „Avem dovada"
Newsweek
Armata și serviciile secrete ruse, la cuțite. Șoigu nu-și mai poate apăra generalii de FSB
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
Semnul de pe unghii pe care nu trebuie să-l ignori: "Ar putea fi o formă gravă de cancer de piele"
Digi Animal World
Șerpii provoacă panică în mai multe orașe din România. Jandarmii intervin pentru a-i îndepărta din mașini...
Film Now
Cum arată azi, la 74 de ani, Kramer din "Seinfeld". Ce spune despre scandalul care i-a încheiat cariera în...
UTV
Hailie Jade Scott, fiica lui Eminem, s-a casatorit. Vezi primele imagini de la nunta