Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, sau cum să faci bani din artă

Data publicării:
tout-va-bien-PIES-foto-marc-domage-0002

Keith Andrews este un turist american care a descoperit pe internet că în ţara lui Dracula are loc în fiecare an cel mai important eveniment teatral din Europa de Est. Bărbatul de 20 de ani nu a stat prea mult pe gânduri şi a luat primul avion de la Chicago. Va rămâne în ţara noastră până la finalul festivalului, pe care îl va urmări îndeaproape. Toată vacanţa îl va costa puţin peste 400 de euro. 

,,Sunt cu adevărat impresionat de tot! Am văzut parada de ieri. A fost cu adevărat uimitoare. O să văd tot ce se întâmplă astăzi. O să mă uit pe agenda festivalului. O să văd ce spectacole mai sunt, pentru că de abia aştept să le văd", a spus Keith Andrews.

Alţi 4.000 de turişti din toată lumea şi-au făcut rezervări din timp la pensiunile şi hotelurile din Sibiu pentru festival.

Prezenţa oaspeţilor de peste mări şi ţări în cele 10 zile de festival nu poate decât să-i bucure pe proprietarii unităţilor de cazare. Aceştia înregistrează profituri de două ori mai mari decât într-o perioadă obişnuită. Gradul de ocupare este de sută la sută. Cei mai mulţi turişti fiind germani şi belgieni. O cameră single costă 300 de lei pe noapte, iar una dublă 340 de lei.

Bugetul e acoperit în cea mai mare parte din sponsorizări

Bugetul festivalului depăşeşte suma de 6 milioane de euro, bani asiguraţi în cea mai mare parte din sponsorizări şi din bugetul Primăriei Sibiu.

„Este singurul festival care nu consumă, care aduce câştig economic. În clipa în care noi vorbim despre un buget de cheltuieli de aproximativ 6 milioane de euro, iar din România nu luăm mai mult de 14 % bani publici, aştept să văd şi eu ce afacere se face în Romania cu 85 % sau 86% bani aduşi din afara ţării, sau din fonduri private şi cu 15 sau 14 % bani de la stat!", a declarat directorul festivalului, Constantin Chiriac.

Organizatorii se aşteaptă ca la ediţia din acest an să participe peste 600.000 de spectatori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri