Arborele genealogic, afacere bănoasă. Tot mai mulţi români vor să-şi găsească înaintaşii

Data publicării:
1701 20arbore 20genealogic-44204

Patru fraţi din Ardeal s-au trezit cu o avere la care nici nu s-ar fi gândit, după ce o firmă din Târgu Mureş le-a spus că tatăl lor, plecat acum 80 de ani în SUA, le-a lăsat o moştenire semnificativă. Tatăl îi trecuse în testament şi, după moartea sa, autorităţile americane au apelat la firma mureşeană, care i-a găsit.

Am întâlnit cazuri în care rudele din România nici nu ştiau de existenţa rudelor din străinătate. Deci... i-am luat prin surprindere, cum ar veni”, spune Ildiko Kis, director al unei agenţii care se ocupă de întocmirea arborilor genealogici.

Cei care vor să se ocupe personal de întocmirea arborelui genealogic au nevoie de câteva lucruri esenţiale.

„Trebuie să fim interesaţi de asta. Cere multă răbdare, investiţie de timp şi spirit de investigaţie. Fler, pentru că nu întotdeauna în genealogie lucrurile vin repede şi de la sine. Trebuie să cercetezi, să-ţi dedici o parte din viaţă acestui lucru”, este de părere istoricul Filip Lucian Iorga.

După strângerea informaţiilor de la familie, urmează cercetarea arhivelor. Aici pot fi studiate, pe lângă documentele din registrele de stare civilă, o mulţime de alte acte: diplome nobiliare, acte de studii, acte de şcolarizare, documente care atestă o donaţie, recensăminte, catagrafii, testamente.

Site-urile specializate au mii de vizitatori zilnic

Există şi site-uri specializate care vă pot fi de mare ajutor dacă plecaţi în căutarea rudelor. De exemplu, pe o platformă online, fiecare utilizator primeşte un schelet pe care începe să adauge datele strânse. La final, va printa rezultatul care, pe lângă informaţii, poate conţine şi fotografii. Site-ul există din 2007, iar în prezent are aproximativ 1.500 de vizitatori pe zi.

Noi avem un motor care poate compara datele din mai mulţi arbori genealogici şi crea legături. Adică ia structuri din arborele genealogic şi caută în baza de date pentru a identifica noi rude”, explică Andrei Şerban, administratorul site-ului.

Motivele pentru care oamenii încep să alcătuiască un arbore genealogic sunt diverse: din curiozitate, din speranţa că vor apărea moşteniri, sau pentru că doresc să aibă un istoric al bolilor. Construirea arborelui genealogic îi ajută şi pe cei cu crize de personalitate, spun psihologii.

Alcătuirea arborelui genealogic durează între trei luni şi câţiva ani, în funcţie de complexitate şi de numărul de generaţii descoperite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri