„După dealuri”, printre cele nouă titluri de pe lista scurtă pentru Oscar

Data publicării:
mungiu 20afp 20mediafax 20foto 20fred 20dufour-39971

Pelicula „După dealuri” fusese inclusă în etapa anterioară de selecție, printre alte 71 de candidate, iar acu, este printre cele nouă semifinaliste, arată site-ul de specialitate filmreporter.ro.

Cele cinci nominalizate vor fi anunţate dintre cele nouă pe 10 ianuarie, odată cu nominalizările la celelalte categorii.

În 2007, „432” a determinat schimbarea regulilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, după ce presa internaţională a fost scandalizată de lipsa lui din lista nominalizărilor.

Alegerea filmelor se face acum în două etape: într-o primă fază, un comitet format din câteva sute de membri ai Academiei vizionează cele 71 de filme eligibile şi votează, de la mijlocul lui octombrie, până pe 17 decembrie. Cele şase titluri cu cele mai multe voturi intră pe listă, alături de alte trei desemnatate de Foreign Language Film Award Executive Committee. Cele cinci nominalizate sunt alese apoi de comitete de specialişti din New York şi Los Angeles, prin vot, arată filmreporter.ro

Cele nouă filme finaliste: Amour, Michael Haneke (Austria), War Witch, de Kim Nguyen (Canada), No, Pablo Larraín (Chile), A Royal Affair, Nikolaj Arcel (Danemarca), The Intouchables, Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), The Deep, Baltasar Kormákur (Islanda), Kon-Tiki, Joachim Rønning şi Espen Sandberg (Norvegia), După dealuri, de Cristian Mungiu și Sister, Ursula Meier (Elveţia).

Deja dublu premiat la Cannes

Producția „După Dealuri” a fost inclusă printre cele 71 de pelicule considerate eligibile la nominalizarea la premiul Oscar pentru film străin . Alături de filmul românesc, mai apar „Les Intouchables”, o producţie franceză şi pelicula „Amour”, câştigătoarea marelui premiu de la Cannes.

Academia americană de film va face o primă selecţie dintre cele 71 de lungmetraje şi va alege numai cinci. Acestea vor fi anunţate pe 10 ianuarie 2013, alături de celelalte categorii de premii Este pentru a doua oară când Cristian Mungiu intră în cursa pentru premiile Academiei americane. În 2007, a concurat cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Filmul „După dealuri” de Cristian Mungiu, dublu premiat în mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria Cel mai bun film străin, conform deciziei Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), din 6 septembrie.

Dublu premiat la Cannes pentru scenariu şi pentru interpretare - un dublu trofeu, acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - la Cannes, filmul este scris şi regizat de Mungiu, inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran.

România a fost atunci lăudată în presa internațională. Succesul românilor de la Cannes a răsunat şi în presa externă. Regizorul Cristian Mungiu şi actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au ţinut primele pagini ale publicaţiilor din întreaga lume.

Regizorul Cristian Mungiu acordat echipei un interviu în exclusivitate pentru Digi24 despre cariera sa și premiile obținute.

Emisiunea „Ca-n filme” de la Digi24 a difuzat în premieră și în exclusivitate imagini de pe platourile de filmare ale uneia dintre cele mai controversate producții cinematografice ale ultimilor ani. Regizorul Cristian Mungiu a pus la dispoziția echipei „Ca-n filme” un material de o valoare inestimabilă, care le permite telespectatorilor accesul în laboratorul de creație al unui mare artist și, totodată, în culisele procesului de construcție a unei opere artistice premiate la Festivalul de la Cannes.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri