Ia românească i-a adus faimă în Europa şi peste ocean

Data publicării:
leontina prodan

Licenţiată în științe economice și design vestimentar, Leontina Prodan a copilărit la țară, iar pasiunea şi-a descoperit-o întâmplător, în tinereţe, de nevoie.

Leontina Prodan, creatoare de modă: „Eu eram cam printre cei mai mari dintre nepoți și a trebui să cos, nu că a trebuit, mi-a făcut plăcere să cos pentru ceilalți verișori ai mei costumele cu care mergeau la serbări și cu diverse ocazii când aveau nevoie”.

S-a lansat în lumea modei în 1996 când a participat la o expoziție de confecții organizată la Paris. Acolo a promovat tradițiile românești. A dus în Franţa ii, catrințe și gulere cu motive populare, toate lucrate cu migală. Standul său n-a trecut neobservat.

Leontina Prodan: „Era rectorul Institutului de Modă din Paris și mi-a spus că m-am dus mai devreme cu șase ani acolo pentru că abia în 2001 - 2002 vor studia arta populară și au în vedere cu predilecție arta populară românească”.

Iile ei sunt confecționate din pânză topită românească adusă de la Balotești, iar modelele sunt cusute manual. A păstrat chiar și meșteșugul țeserii iilor. Are în atelier un război de țesut din 1907, în stare perfectă.

Creațiile Leontinei Prodan au ajuns în Belgia, Italia, Spania, Statele Unite. Cei care își doresc să îmbrace o ie confecționată de creatoarea din Timișoara plătesc între 150 și 250 de lei, în funcție de complexitatea modelelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri