A avea un copil: un drept, o alegere, un sprijin!

Data publicării:
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu
Vicepreședinte al Senatului
Alina Gorghiu este Vicepreședinte al Senatului României, din septembrie 2018. A fost primul președinte femeie din istoria PNL.
Alina-Gorghiu_avatar_1625052822

A da naștere unui copil e azi o mare provocare…Misiunea de a alege între planurile de carieră și conceperea unui copil devine și mai dificilă atunci când apar obstacole suplimentare, precum infertilitatea.

În lipsa unei educații bazate pe diagnosticarea și tratarea precoce a cauzelor infertilității, lipsiți de sprijin și informare, cei mai mulți ajung să creadă că nu își vor realiza visul de a avea un copil.

Dar lucrurile nu stau deloc așa. În astfel de situații, o soluție este urmarea unui tratament de specialitate. Însă și de data aceasta, cei care își doresc un copil sunt speriați de costuri, proceduri, dar mai ales de faptul că, de multe ori, nu văd nicăieri sprijin. Iar statul și întreaga societate au de pierdut!

În prezent, în societățile europene, unul din șase cupluri suferă de infertilitate! Europa de mâine va arăta complet diferit față de cea din zilele noastre dacă nu ne asumăm responsabilitatea de a sprijini în mod eficient și real cuplurile care își doresc să aibă un copil. România nu face excepție. Infertilitatea este o problemă de sănătate publică și o problemă socială!

Este nevoie de o politică matură pentru un viitor sustenabil, centrată pe informarea și sprijinirea fiecărui cuplu. Responsabilitatea principală a instituțiilor statului este reprezentată de facilitarea accesului la tratament specializat, o condiție necesară pentru a respecta dreptul fiecărei persoane de a întemeia o familie și de a avea un copil. Este un drept consacrat de Constituție și de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Un prim pas îl constituie conștientizarea și asumarea cauzelor profunde și provocărilor structurale asupra schimbărilor demografice, în context național și european.

O direcție concretă de acțiune este reprezentată de asumarea unei strategii coerente pe termen mediu și lung, susținută prin politici care să stimuleze creșterea natalității pentru a atenua scăderea numărului populației.

A încuraja și a susține cuplurile și persoanele vulnerabile nu reprezintă doar un cost și o obligație, ci este o investiție pentru societate și stat, cu beneficii financiare ca urmare a asigurării unor contribuții viitoare la fondurile de stat.

Iar aici, Guvernul Ciucă punctează cu o măsură concretă: efectuarea procedurilor medicale de fertilizare in vitro și embriotransfer! Concret, chiar anul acesta, 2.500 de cupluri sau femei infertile vor beneficia de acest program. Anul următor, vor fi 10.000 de beneficiari. Costurile sunt asigurate din bugetul de stat și sunt în cuantum de maximum 15.000 RON per beneficiar. Un prim pas important pentru un prezent și un viitor așa cum ni-l dorim pentru România!

Partenerii noștri