„Adevăratele creșteri de salarii vor veni în 2019”. Ce minciună!

Data actualizării: Data publicării:
Andreea Nicolae
Andreea Nicolae
Jurnalistă Digi24.ro
dancila dragnea CEX inquam octav 2

De luni bune, spațiul public este saturat cu tot felul de teme. Unele false, altele reale, dar exagerate. Referendumul pentru familie, remanierea Guvernului, certurile din PSD, ordonanța pe amnistie și grațiere, revocarea lui Augustin Lazăr, statul paralel, abuzurile procurorilor, planurile Occidentului de a subjuga România, etc. În tot acest vacarm, puțină atenție a mai fost acordată programului de guvernare. Ce s-a făcut din ce s-a promis și, mai ales, de ce nu s-a făcut? Liderii PSD-ALDE au avut grijă să ocolească subiectul, ascunzându-se după perdeaua de fum sau aruncând noi promisiuni, precum cele făcute de Ziua Națională. Puținele știri despre dezastrul din economie au fost tratate la și altele și de politicieni și de o mare parte din presă. Ei bine, proiectul de ordonanță de urgență prin care se îngheață unele salarii, se amână majorarea pensiilor și se stabilesc tot felul de măsuri de austeritate, inclusiv privarea copiilor de mierea de albine distribuită în grădinițe și școli, reprezintă sfârșitul minciunilor PSD-ALDE, momentul adevărului cu propriul electorat.

dancila dragnea CEX inquam octav 2
Premierul Viorica Dăncilă și președintele PSD, Liviu Dragnea. Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

UPDATE. Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a recunoscut existența unui proiect de ordonanță de urgență și faptul că pensiile se vor majora doar de la 1 septembrie 2019. Oficialul spune că restul măsurilor au fost luate și în anii trecuți. Nu a explicat, însă, de ce mai este nevoie de măsurile de austeritate (restricționarea angajărilor, neplata orelor suplimentare, etc.), dacă economia este atât de performantă pe cât se laudă PSD-ALDE.

„Aşa cum am spus, anul viitor salariile şi pensiile se vor lua cu siguranţă. Creşterea salariilor, conform Legii 153, se va aplica la fel, dar şi ceea ce am spus cu punctul de pensie de la 1 septembrie cu 15% se va aplica. În felul acesta facem bugetul pe 2019. În rest, acele prorogări de măsuri care s-au dat din 2010, (...) se fac an de an, nu le facem noi acum special sau anul trecut, s-au făcut din 2010”, a spus Teodorovici.

-----

Înainte de a trece în revistă principalele lovituri pe care Guvernul Dăncilă ia în calcul să le aplice bugetarilor și pensionarilor, să ne oprim asupra unei fraze cheie care apare chiar în preambulul ordonanței de urgență pregătite pentru adoptare: „În situaţia neadoptării acestor măsuri în regim de urgenţă, deficitul bugetar în anul 2019 va depăşi pragul de 3% din produsul intern brut prevăzut de Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, ratificat prin Legea nr. 13/2008, ceea ce va avea ca principală consecinţă negativă declanşarea de către Comisia Europeană a procedurii de deficit excesiv, aspect de natură a genera la rândul său alte consecinţe grave pentru interesele României”. Asta ca să fie clar pentru toată lumea fundătura în care actuala coaliție a aruncat țara prin sarabanda deșănțată de pomeni la adăpostul căreia a încercat să-și atingă adevăratele ținte: destructurarea sistemului de Justiție și albirea propriilor dosare.

Pensiile:

- Punctul de pensie rămâne 1.100 lei până la sfârșitul lunii august, urmând ca, de la 1 septembrie 2019, dacă nu intervine evident altceva, să crească la 1.265 lei. PSD-ALDE a promis, însă, ca punctul de pensie să ajungă la această valoare de la 1 aprilie 2019! Promisiunea s-a găsit în programul de guvernare publicat imediat după câștigarea alegerilor și a fost repetată în programul Guvernului Tudose. Ulterior, în programul Guvernului Dăncilă au preferat să meargă pe o formulă mai generică: „în 2019 punctul de pensie va fi 1.265 lei, în 2020 punctul de pensie va fi 1.775 lei”.

Pentru înghețarea punctului de pensie la nivelul lunii iulie 2018 până în septembrie 2019, Guvernul PSD-ALDE apelează la „sfânta” derogare de la legislația în vigoare, făcând practic abstracție de art. 102 alin. 2 din Legea 263/2010 care obligă ca valoarea punctului de pensie să fie majorată ANUAL cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

- Pensiile sociale. După același model, pensia socială minim garantată va rămâne până la 1 septembrie 2019 la nivelul stabilit la 1 iulie 2018. Or, în programul de guvernare scrie că aceasta trebuia majorată ANUAL „cu cel puțin 10%”.

Venituri bugetari:

- De la 1 ianuarie 2019 (până când nu se spune), sporurile, indemnizațiile, compensațiile, primele și „celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte din salariul brut lunar”, indemnizația brută de încadrare și solda lunară de care beneficiază bugetarii se îngheață la nivelul lunii decembrie 2018. Cu alte cuvinte, adio majorări așa cum prevede mult lăudata Lege a salarizării unitare. Cum spunea ex-ministrul Muncii Lia Olguța Vasilescu? „Adevăratele creșteri de salarii vor veni în 2019”...

- Tot înghețate vor fi în 2019 indemnizațiile persecutaților politici, veteranilor de război și revoluționarilor.

- Pe durata anului viitor nu se vor acorda nici ajutoarele sau indemnizațiile acordate pentru ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori trecereea în rezervă. Singurele ajutoare se vor da, cinic, doar în cazul „încetării raporturilor de muncă sau serviciu ca urmare a decesului angajatului”.

Ore suplimentare neplătite:

Tot printr-o derogare, de la Legea salarizării unitare însă, în tot anul 2019 nu se vor plăti orele suplimentare pentru toți bugetarii, cu excepția militarilor, polițiștilor, funcționarilor publici cu statut special din penitenciare și personalului civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională, cărora li se vor plăti, dar după regulile din iunie 2017, nu după cele stabilite în Legea salarizării unitare.

Tichete, premii și indemnizații de hrană:

Pe tot parcursul anului 2019, instituțiile și autoritățile publice NU vor acorda angajaților bilete de valoare, așa cum sunt reglementate de Legea 165/2018 (tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță). De asemenea, NU vor acorda premii, indemnizația de hrană și indemnizația de vacanță, așa cum sunt reglementate de Legea salarizării unitare.

Singurii care vor putea face excepție de la regulă, „cu încadrarea în alocarea bugetară”, sunt sportivii şi colectivele tehnice care au obţinut performanţe deosebite la acţiunile sportive internaţionale şi naţionale oficiale, elevii, studenţii, cercetătorii şi profesorii care au obţinut distincţii la olimpiadele internaţionale şi concursurile internaţionale şi naţionale pe discipline de învăţământ şi profesorii care i-au pregătit pe aceştia.

În ceea ce privește indemnizația pentru hrană, mai pot fi exceptați angajații din sistemul sanitar doar dacă au primit indemnizația în 2018. Angajații din învățământul superior vor putea primi indemnizația de hrană doar dacă ea va fi plătită din veniturile proprii ale universităților.

Un om angajat la doi plecați:

De la 1 ianuarie 2019 până la 31 decembrie 2019 „se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice”. Prin excepție de la regulă, ordonatorii de credite vor putea aproba „ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2019”.

Atenție, noile reguli se aplică și instituțiilor locale care primesc sume de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetelor locale! Deci, fără angajări și în primării, consilii județene și deconcentrate.

Achiziții:

Pe toată durata anului 2019, instituțiile și autoritățile publice au interzis în a cumpăra, prelua în leasing sau închiria autoturisme și mobilier. Printre excepții, achiziționarea de autoturisme pur electrice și închirierea de autoturisme pentru organizarea vizitelor oficiale și de stat și pentru exercitarea președinției Consiliului UE.

Copii:

Sub guvernarea PSD-ALDE, atât de puternic a devenit „tigrul economic al Europei” încât nu-și mai poate permite anul viitor nici măcar mierea de albine împărțită unei părți a copiilor (preșcolari și elevi din clasele I-IV).

Impozite:

- Prin același proiect de ordonanță de urgență, Guvernul vrea să aducă o serie de modificări și Codului Fiscal. Două dintre acestea prevăd introducerea biletelor de valoare (tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță), a indemnizației de hrană și a indemnizației de vacanță în categoria veniturilor asimilate salariilor, pentru care se plătesc așadar impozite și contribuții.

- Pensiile speciale vor fi incluse și ele în categoria veniturilor pentru care se vor plăti contribuții de asigurări de sănătate.

Iar în încheiere, pentru a avea și mai clară prăpastia uriașă dintre declarații și fapte, să ne mai uităm un pic în programul de guvernare al Cabinetului Dăncilă, „biblia” care trebuia respectată „la virgulă”. Iată ce trebuia să se întâmple de la 1 ianuarie 2019:

- populația ar fi trebuit să plătească „cel mult 10 taxe”. „Toate celelalte taxe, tarife si comisioane vor fi eliminate sau comasate”.

- Locuințele cu suprafață mai mică de 120 mp ar fi trebuit să se vândă cu TVA de 5%. Similar, inputurile în agricultură ar fi trebuit să aibă TVA de 5%.

- Scăderea TVA la 18%.

- Impozit 0% pentru medici.

Partenerii noștri