ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Ce moștenire lasă Simona Halep sportului românesc? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Data actualizării: Data publicării:
colaj foto cu pandaru si negrutiu
Jurnaliștii Digi24 Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu.

„Ce moștenire lasă Simona Halep sportului românesc?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu afirmă că „Simona Halep este un miracol al sportului românesc, la fel ca Gheorghe Hagi și David Popovici, pentru că nu este un produs al sistemului, ci al talentului, muncii și sacrificiului personal." Claudiu Pândaru adaugă că „Singura șansă ca România să producă noi campioni este ca foștii mari sportivi să construiască sisteme și academii de performanță, așa cum a făcut Hagi."

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Claudiu Pândaru: Simona Halep a anunțat, la Cluj, la turneul de tenis de acolo, că se retrage din tenis. Florin, rămâne însă unul dintre cei mai mari sportivi pe care i-a avut această țară.

Florin Negruțiu: Da, cu siguranță. A intrat direct în istorie, dar și-a ales finalul în condițiile ei. Este mare lucru faptul că Simona Halep a făcut acest anunț nu pe social media, nu într-o conferință de presă, ci pe terenul de tenis, așa cum și-a dorit. Nu a fost scoasă din sport de o decizie a unui tribunal sportiv. Faptul că a strâns din dinți și s-a luptat până la capăt pentru a întoarce ceea ce ea a considerat a fi o nedreptate este consonant cu felul în care și-a tratat sportul și viața sportivă.

 Simona Halep este un miracol al sportului românesc. La fel ca Gheorghe Hagi – căruia îi spunem „La mulți ani" pentru cei 60 de ani împliniți – și ca David Popovici. Ei nu sunt produse ale sistemului românesc, nu au ajuns acolo datorită unei strategii de stat sau a unei infrastructuri bine puse la punct. Sunt miracole, pentru că s-au născut cu un talent extraordinar, au muncit mult mai mult decât media conaționalilor și au avut o dârzenie și o ambiție ieșite din comun.

Dacă ne referim strict la Simona Halep și David Popovici, au avut și sprijinul familiei, ceea ce a contat enorm. Gheorghe Hagi, fiind format înainte de 1989, a avut un alt context. Dar toți acești sportivi au ajuns în aerul rarefiat al performanței prin forțe proprii. Întrebarea este: se va mai naște o nouă Simona Halep în următoarele decenii în România? S-ar putea să nu. S-ar putea ca Halep să fie, într-adevăr, o excepție. Ca fapt divers, știi când am avut noi ultimul jucător numărul unu mondial în tenis? În anii '70, Ilie Năstase. Au trecut aproape 45 de ani de la Ilie Năstase până la Simona Halep.Simona Halep a fost longevivă pe primul loc mondial – 64 de săptămâni la rând. În ce domeniu putem spune noi că avem cel mai bun om din lume timp de 64 de săptămâni consecutive?

Claudiu Pândaru: Ai pomenit trei nume mari, iar cel puțin unul dintre acești sportivi uriași, Gheorghe Hagi, nu s-a oprit doar la cariera sa fantastică. A mers mai departe și a construit un sistem. Nu unul al statului român, ci unul privat. A fondat o academie de fotbal, a format tineri jucători care sunt acum la echipa națională, joacă la cluburi internaționale, intră în competiții mari. Probabil că acesta este singurul mod în care România poate construi performanță sportivă pe termen lung.

Foștii mari campioni trebuie să ducă mai departe ceea ce au învățat, să creeze cluburi, școli de sport, academii care să insufle ambiția, tenacitatea și spiritul sacrificiului necesar pentru a atinge excelența. Dacă statul român nu construiește un sistem sportiv performant, poate o vor face acești campioni.

Partenerii noștri
Playtech
După ce George Simion l-a jignit, Emmanuel Macron l-a sunat imediat pe Nicușor Dan. Liderul francez i-a spus...
Digi FM
Mesajul unui puști de 12 ani, diagnosticat cu autism, pentru George Simion, după ce l-a jignit pe Nicușor...
Pro FM
Ultimele cuvinte ale lui Avicii. Ce a scris Tim Bergling în jurnal, cu o zi înainte de a-și pune capăt vieții
Film Now
Cu părul cărunt și un costum masculin reinterpretat, Andie MacDowell a fost regina covorului de la Cannes...
Adevarul
O româncă a rămas fără 50.000 de lei, în urma unei fraude de tip „spoofing”. Cum funcționează noua metodă de...
Newsweek
4.800 lei în plus la pensie în luna iunie pentru un pensionar cu 37 ani munciți. Cum se explică?
Digi FM
Irinel Columbeanu are mari datorii la azil. Pensia nu acoperă nici măcar un sfert din cheltuieli: "Nu-l mai...
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Scarlett Johansson, despre colaborarea cu Bill Murray și acuzațiile ce i-au fost aduse actorului: Viața l-a...
UTV
Salma Hayek, pe coperta Sports Illustrated Swimsuit 2025: „Am aproape 60 de ani, nici nu mi-ar fi trecut prin...