ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Poate un telefon între Trump și Putin să aducă pacea? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu


„Poate un telefon între Trump și Putin să aducă pacea?", o întrebare la care răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu. Florin Negruțiu afirmă că „Nu poți face pace cu un criminal de război precum Putin, iar orice negociere fără Ucraina și Europa la masă nu este o negociere reală." Claudiu Pândaru subliniază că „Singura garanție pe care o are Ucraina acum este Uniunea Europeană, iar Europa trebuie să înțeleagă că nu mai poate conta pe SUA și să își construiască propriile capacități de apărare."

Dezvăluire în Italia: autorul și conținutul celebrei cărți „Hipnocrația”, despre politica lui Trump și Musk, au fost creați de AI

Preşedintele Ilie Bolojan, despre tarifele lui Trump: „Să fim onești: vor avea un efectiv negativ, inclusiv asupra economiei românești”

Traian Băsescu dezvăluie cum l-ar fi abordat pe Trump, dacă ar fi fost acum președinte. Ce i-ar fi trimis liderului de la Casa Albă

Anchetă după moartea suspectă a unui prieten al lui „Maru”, dealerul lui Vlad Pascu, după un live pe rețelele de socializare

Deputat AUR, declarație controversată: Fetițele se joacă cu păpuși și experimentează un rol apropiat prostituției, nu pe cel de mamă

România urmează să producă drone la Brașov. Ivan: „Interesul nu e doar să producem pentru Armata Română”
Claudiu Pândaru: Trump și Putin au început dialogul privind pacea. Sigur, un telefon între cei doi recent, fără însă o concluzie concretă. Ba dimpotrivă, după ce a închis receptorul, domnul Putin a ordonat intensificarea bombardamentelor în Ucraina. În următoarele ore, atacurile s-au intensificat. Florin Negruțiu, unde va duce această joacă cu viețile și destinele europenilor?
Florin Negruțiu: În urma discuției de aproape două ore dintre cei doi „bătrâni nucleari," Putin și Trump, eu am reținut doar că se va juca un meci de hochei între Rusia și Statele Unite. Ăsta e primul lucru concret pe care cei doi l-au stabilit pentru „pacea în lume." În rest, doar promisiuni fără nicio valoare. Cum să te bazezi pe o înțelegere cu Putin, în condițiile în care el a încălcat toate tratatele pe care le-a semnat cu Occidentul până acum?
Pe de altă parte, Vladimir Putin este urmărit de Tribunalul Penal Internațional pentru crime de război. Sigur, Statele Unite nu recunosc această instanță, dar crimele de război există. Oamenii nevinovați uciși în Ucraina există. Femeile violate există. Copiii morți în teatrul din Mariupol există. Bucia există. Cum poți face o negociere cu un criminal de copii? Cum poți avea un „deal" cu Rusia lui Putin, fără ca Ucraina să fie la masă? Sau fără ca Europa să fie acolo? Pentru că Europa este cea mai afectată de expansiunea rusească, iar România este în prima linie.
Așa încât, orice telefon între Trump și Putin poate duce, cel mult, la un meci demonstrativ de hochei, dar nu va aduce pacea. Pentru că nu poți face pace cu Vladimir Putin. Punct. Din acest punct de vedere, Europa trebuie să se trezească la realitate. Să înțeleagă că America nu mai este aceeași Americă pe care o știa și să ia în calcul cel mai negru scenariu: acela în care este nevoită să se apere singură de următoarea invazie a lui Putin.
Claudiu Pândaru: Singura garanție reală pe care o are Ucraina acum este Uniunea Europeană. Așa cum ai spus, însă, Uniunea Europeană este într-o cursă contracronometru. Trebuie să înțeleagă că, dacă vrea să fie un bloc puternic, trebuie să își reducă decalajele economice dintre statele membre. Dacă nu reușește asta, nu va fi niciodată un continent omogen și puternic.
Mai apoi, Europa trebuie să înțeleagă că trebuie să se bazeze pe propriile puteri. Să își construiască o armată proprie. Să își dezvolte capacitățile de producție de armament. La finalul zilei, Ucraina nu se poate baza decât pe Uniunea Europeană. Iar Uniunea Europeană trebuie să înțeleagă că se poate baza doar pe ea însăși.
- Etichete:
- vladimir putin
- rusia
- ucraina
- putin
- razboi
- donald trump
- trump