Mitul candidatului independent. Ce șanse au Geoană și Kovesi

Data actualizării: Data publicării:
Liliana Ruse
Liliana Ruse
Jurnalist Digi24

Un recent sondaj Inscop îl plasează pe Mircea Geoană drept favorit la alegerile prezidențiale. Geoană e dat câștigător, în turul al doilea, în toate combinațiile politice testate de sociologi. Datele sondajului nu sunt relevante câte vreme nu știm cine vor fi ceilalți candidați și cum vor arăta alianțele electorale din anul viitor, însă scorul bun al fostului lider PSD a stârnit din nou discuția despre posibilitatea unui candidat independent de a ajunge la Palatul Cotroceni.

Alegerile postdecembriste arată că, pentru a deveni președinte, un candidat are nevoie de minimum 5 milioane de voturi. Ion Iliescu a obținut, în 2000, 6,7 milioane de voturi, Traian Băsescu – 5,1 milioane de voturi (în 2004) și 5,2 milioane (în 2009), iar Klaus Iohannis - 6,3 milioane (în 2014) și 6,5 milioane de voturi (în 2019). Conform datelor ultimului recensământ, populația cu drept de vot a României este de 18,8 milioane de alegători, în țară și în străinătate. Constituția prevede că, pentru a câștiga din primul tur, un candidat la președinția României are nevoie de 50% plus 1 din numărul total alegătorilor. Tradus în voturi, candidatul ar trebui să obțină 9,4 milioane de voturi, ceea ce, realist vorbind, este imposibil. Prin urmare, contează primii doi candidați ca număr de voturi. Ei vor intra în turul al doilea, adjudecat după principiul «cel mai bun câștigă».

Prin urmare, primul obstacol major pentru un prezidențiabil este intrarea în turul al doilea. Și aici mașinăriile de partid (organizațiile locale și simpatizanții) joacă cel mai important rol. La centru, este minuțios calculat numărul minim de voturi pe care organizațiile trebuie să-l asigure candidatului. Relevante pentru cât de importantă este cooperarea centru-teritoriu în asigurarea cotei de voturi sunt alegerile europarlamentare din 2009, când filialele PDL au primit ordin de la București să asigure cel puțin 10 voturi pentru Elena Băsescu, fiica președintelui, care candida ca independentă.

Pentru un independent, strângerea unui număr mare de voturi, care să-i garanteze intrarea în turul al doilea al prezidențialelor, este mult mai dificilă dacă nu este sprijinit de un partid sau de o alianță. Chiar și cu o platfomă civică (ONG, oameni de afaceri care să îi finanțeze legal campania), candidatul nu se poate baza (ca în cazul prezidențiabililor asumați de partide) pe primarii care coordonează, și uneori controlează, votul la nivel de secții. Acest handicap major e greu de trecut de către un independent numai pe baza charismei sale, care să creeze un val de emoție și să atragă populația la vot în număr mare.

Deși în mediile politice se discută de ceva vreme despre candidaturile lui Mircea Geoană și Laura Codruța Kovesi la Președinția României, niciunul dintre ei nu a făcut vreun anunț oficial. Mircea Geoană a dat de înțeles că ar fi interesat și s-a folosit de statutul de la NATO pentru a se promova în România. Laura Codruța Kovesi a negat că va candida, iar activitatea sa s-a centrat exclusiv pe combaterea corupției la nivel european.

Fiecare dintre cei din prezumtiv candidați ar putea miza pe emoție. Geoană, secretar general adjunct al NATO – pe teama populației de războiul aflat de un an și jumătate la granița României; Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef european – pe revolta românilor față de corupția sufocantă din țară. Cele două teme nu sunt însă suficiente pentru o mobilizare masivă a electoratului și, implicit, pentru a le garanta independenților accederea în turul al doilea. Temerile legate de război s-au diminuat, după cum arată datele sondajului Inscop, iar percepția românilor despre pericolul corupției se înscrie în media europeană, conform ultimului Eurobarometru. Mai mult, nemulțumirea alegătorilor pare să fie deja canalizată spre partidele extremiste AUR și SOS România.

Deși președintele ales independent, rupt de corupția, incompentența sau nepotismul din partidele mari, e o idee atrăgătoare, ea rămâne o utopie în lipsa suportului unor structuri mari, bine închegate, cu înțelegere și experiență în ceea ce privește alegerile. Vom ști mai multe despre șansele lui Mircea Geoană sau Laura Codruța Kovesi în momentul în care partidele își vor anunța candidații și vom vedea care sunt alianțele politice la alegerile locale și parlamentare din 2024. Matematic, însă, niciunul dintre cei doi independenți nu are șanse reale dacă nu sunt susținuți și de partide: Geoană de PSD / Alianța PSD – PNL iar Kovesi – de o coaliție de dreapta PNL – USR – Forța Democrată – PMP.

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Katy Perry, Orlando Bloom și adorabila lor fiică, plimbare prin parc. Pozați într-o ieșire rară, în haine...
Film Now
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de...
Adevarul
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea...
Newsweek
Pensionar cu 8.500 lei pensie după 34 ani munciți. De ce la recalculare va avea 1.750 lei mai puțin?
Digi FM
O mamă nu și-a crezut copilul care îi spunea că are monștri în dormitor. Problema era mult mai gravă: „S-a...
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Porecla adorabilă pe care a primit-o Ryan Gosling de la fiicele lui: „Mă dau gata de fiecare dată!”