Ce a făcut și ce trebuie să mai facă România pentru Republica Moldova

Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
Deputatul PNL Alexandru Muraru vorbește la Conferința ,,Comunismul romanesc”, la Palatul Victoria din București, pe 24 noiembrie 2022.
Alexandru Muraru, șeful PNL Iași Foto: Sabin Cîrstoveanu/Inquam Photos

Relația dintre România și Republica Moldova nu a fost niciodată doar o simplă vecinătate geografică, ci o profundă legătură de istorie, cultură și aspirații comune. Această legătură s-a materializat prin acțiuni concrete și suport neîntrerupt. În timp ce multe au fost realizate, privirea îndreptată către viitor ne arată că încă există drumuri de parcurs și punți de construit pentru a întări și mai mult aceste legături.

România și Republica Moldova sunt astăzi două țări care își croiesc tot mai ușor drumul una spre inima celeilalte. Și nu doar cu poduri de flori ca în anii `90, după căderea comunismului și destrămarea URSS, ci printr-o abordare pragmatică, cu bune nuanțe economice și diplomatice. Deschiderea fără dubii a României către statul vecin datează deja de aproape două decenii, dar Republica Moldova nu a avut tot timpul lideri deciși să orienteze țara către Uniunea Europeană, este suficient să ne amintim de desele prezențe ale președinților Vladimir Voronin sau Igor Dodon la Kremlin pentru a ne face o idee.

România, ca prim partener comercial al Republicii Moldova, a depășit Federația Rusă, evidențiindu-se prin exporturi în valoare de 1,3 miliarde de dolari - aproape o treime din totalul exporturilor moldovenești. Mai mult, cu peste 1600 de companii românești active și un capital investit de 6,7 miliarde de lei, România reprezintă coloana vertebrală a investițiilor străine în Moldova.

Vorbim despre o investiție importnată în educație prin alocarea a peste 6 milioane de euro pentru programe de dezvoltare rurală sub egida „Satul European” și 4 milioane de euro pentru „Dezvoltarea transportului școlar”, care au facilitat achiziționarea de autobuze școlare noi. Această infuzie de resurse nu numai că stimulează învățământul, dar și construiește literalmente viitorul prin renovarea a aproape 1000 de grădinițe.

În domeniul sănătății, solidaritatea românească se manifestă prin cei 52 de medici și asistenți medicali din România care au ajutat în lupta împotriva COVID-19, prin donații de medicamente și echipamente medicale și prin sprijinirea sistemului medical moldovenesc cu peste 2 milioane de euro în doze de vaccin.

Pe lângă acestea, investițiile în infrastructura energetică și de transport sunt vitale. România devine un furnizor principal de energie, înlocuind importanța Gazprom prin proiecte precum administrarea conductei Iași-Ungheni-Chișinău și a rețelelor de gaze ce alimentează multe localități din Moldova.

La nivel diplomatic, alegerea președintelui Maia Sandu în 2020 a însemnat un viraj decisiv pentru Moldova spre Uniunea Europeană, cu un suport necondiționat din partea României. Această schimbare de curs a fost consolidată prin acordarea de către Consiliul European a statutului de țară candidată la aderare pentru Moldova în 2022, cu România jucând rolul de avocat principal în această traiectorie istorică.

Cu toate aceste eforturi, mai avem mult de făcut. Este crucial ca memorandumurile semnate pentru construcția și renovarea de poduri peste Prut și autostrăzi să nu rămână doar pe hârtie. Infrastructura de transport - o arteră vitală a integrării - necesită acțiuni prompte, în special în ceea ce privește execuția lucrărilor la Autostrada Unirii. Practic, Autostrada Unirii de la Tg. Mureș până la Ungheni, pe râul Prut, ar rezolva principala nevoie de unire nu doar între regiunile românești, dar și aceea dintre România și Moldova.

La fel ar însemna și un drum rapid între vama Albița care să se intersecteze cu Autostrada A7 la care se lucrează intens și care leagă Ploiești de Suceava.

Infrastructura energetică este deja cu un pas înainte așa cum am văzut, iar construirea unei piețe de capital comune ar putea fi al treilea domeniu prin care cele două țări să strângă legăturile la un nivel fără precedent până acum.

România se află, ca și Republica Moldova, într-o situație ”win-win” pentru că are posibilitatea să facă investiții, iar aceste investiții să fie mai importante decât simple declarații de apreciere. Investițiile au dublu rol, unul economic pentru a dezvolta regiuni ale României și în baza cărora, în ultimă instanță, vin bani la buget - și un rol diplomatic pentru că aceste investiții consemnează de facto probabil cel mai îndrăgit țel al României, acela de realiza conexiuni mai strânse decât o unire cu Republica Moldova.

România și Republica Moldova se află într-un punct de inflexiune, iar investițiile românești nu reprezintă doar o dovadă a fraternității, ci și o cale pragmatică de a susține dezvoltarea economică și stabilitatea în regiune. În acest peisaj de colaborare strânsă, ambele națiuni nu doar că prosperă, dar își întăresc și identitatea europeană, consolidând astfel o relație de nezdruncinat pentru generațiile viitoare.

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Jennifer Lopez si Ben Affleck sunt la un pas de divort. Un apropiat al cuplului Bennifer a rupt tacerea: “S-a...