Depăşit de situaţie, un poliţist a cerut ajutor la 112

Data publicării:
politist
Anchetă internă la Poliţia Hunedoara, după ce un agent de ordine publică din Lupeni a sunat la 112 ca să ceară ajutor, pentru că nu se descurca singur la serviciu. Polițistul spune că a apelat numărul unic de urgență pentru a anunța că este singur în schimb și nu se poate deplasa la trei intervenţii în acelaşi timp. Conducerea IPJ a decis că trebuie verificată oportunitatea apelului la 112.

Conducerea Inspectoratului de Poliție a declanșat o anchetă internă după apelul la 112 al agentul de poliție Iustinian Ivanciuc, din Lupeni.

"Cu privire la modul de intervenție a polițiștilor și la respectarea procedurilor legale în acest caz, conducerea inspectoratului județean de poliție a demarat cercetări interne. În urma acestor verificări, până în momentul de față, s-a stabilit faptul că agentul de poliție nu s-a deplasat singur la niciuna dintre cele 3 intervenții, fiind însoțit de un polițist local", precizează Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Sâmbătă după-amiaza, polițistul spune ca a primit 3 apeluri în mai puțin de 6 minute - că ar fi trebuit să intervină singur la o spargere la o grădiniță, la un furt din locuință și un scandal izbucnit în oraș. Prima dată, polițistul și-a sunat șeful direct.

"Sunt acum la spargere și asigur paza la fața locului împreună cu reprezentantul legal al imobilului și nu pot să mă duc în alt loc până nu vine echipa CFL, conform procedurii" - Iustinian Ivanciuc.

Nicolae Buhan, şeful Biroului Ordine Publică Lupeni: "Lasă tu procedura, îți zic eu că tu te duci la celelalte intervenții și le spui oamenilor, le pui în vedere să nu pună mâna pe nimic acolo până nu vine echipa CFL pentru că avem o singură patrulă pe tot orașul."

Iustinian Ivanciuc: "Așa. Şi las locul faptei descoperit?"

Nicolae Buhan şeful Biroului Ordine Publică Lupeni: "Păi nu-l lași descoperit, e spargere acolo, oamenii sunt acolo și le pui în vedere oamenilor care-s ei : „Dom'le, uitați, urmează să vină echipa CFL, durează un pic pentru că noi mai avem și alte intervenții, asta e."

Nemulțumit de răspunsul șefului, polițistul a sunat la dispeceratul IPJ, unde a discutat cu ofițerul de serviciu.

Comisar șef Dinu: "Deci tu ești singur la schimbul doi, așa-i?"

Iustinian Ivanciuc: "Sunt singur, normal. Și mai mult, în buletinul posturilor, da, într-adevăr e trecut că sunt cu poliție locală, dar acolo se dă o mașină, se dă o mașină de-a noastră, de la Poliția Lupeni."

Comisar șef Dinu: "Care nu este…"

Iustinian Ivanciuc: "Care, normal că nu este pentru că eu, așa cum se cunoaște și la Deva și aici, eu nu am permis de conducere."

Iar ultimul apel a fost către serviciul unic de urgență 112.

Iustinian Ivanciuc: "Sunt de serviciu schimbul doi, sunt singur pe planificare, am avut trei apeluri, relativ la două minute, unul după celălalt."

Operator 112: "Da, dar ce urgență este acuma?"

Iustinian Ivanciuc: "Păi vă spun care este urgența. Am avut un apel pe 112 să mă prezint acum 45 de minute pe strada Minerilor în municipiul Lupeni. Nu pot să mă duc la acea intervenție pentru că trebuie să asigur paza locului faptei."

Operator 112: "Da, nu mă interesează pe mine, domnule, asta, ce faceți dumneavoastră, pe mine mă interesează urgența."

Iustinian Ivanciuc: "Da, urgența că la urgența pe care mi-ați comunicat-o dumneavoastră și anume - scandal și furt de telefon pe 112, pe strada Minerilor din municipiul Lupeni, nu se prezintă nicio patrulă pentru că nu are cine. Asta este urgența, stimată doamnă."

Operator 112: "Pe mine nu mă interesează, domnule, asta. Asta nu ține de mine. Eu aici primesc apeluri pentru urgență."

Iustinian Ivanciuc crede că apelul său la 112 a fost justificat.

"Am sesizat că se întâmplă niște nereguli și am sunat pe 112 doar ca să-i raportez la colega de pe 112 că eu sunt în teritoriu polițist, dânsa mi-a dat 2 intervenții, abia suntem la a 2-a, nici ea completă, și mai trebuie să mă duc la una și nu are cine să meargă", explică Iustinian Ivanciuc, agent de poliție.

Nici ancheta internă derulată acum nu îl sperie.

"Pentru faptul că am dat reporterilor 3 înregistrări telefonice din timpul serviciului meu sunt ferm convins că voi fi cercetat, dar ține doar de domeniul contravențional sau de abateri", mai spune Ivanciuc.

Iustinian Ivanciuc a fost angajat în poliție în anul 2006. În 2012 a fost dat afară în urma unei altercaţii avute cu şeful său, dar a fost reangajat un an mai târziu, în baza unei decizii definitive a Curții de Apel Alba.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri