Cârţa, frumuseţea munţilor şi istorie 

Data publicării:
Carta frumusetea muntilor

Primele clădiri ale mănăstirii au fost ridicate din lemn, potrivit cutumelor Ordinului Cistercian. Câţiva ani mai târziu, în imediata vecinătate a clădirilor provizorii, a fost construită, de către călugării de Igris, o capelă din piatră.

Cu toate că mănăstirea a fost construită acum mai bine de o mie de ani, oamenii timpurilor au găsit soluţii inovative ca să îşi uşureze munca. Călugării au creat un sistem prin care să devieze un pârâu, astfel încât apa să le treacă prin bucătărie, unde se spăla şi se gătea. 

Grupurile de meşteri, care au aparţinut mănăstirii, au influenţat începuturile arhitecturii medievale din Transilvania, în special pe cele din Ţara Bârsei.

La Cârţa au locuit odinioară în jur de 600 de saşi, însă acum au mai ramas 80 de oameni. Tinerii au plecat în Germania sau în oraşe mai mari din ţară, însă nu au uitat că rădăcinile lor sunt aici. În fiecare vară, vin acasă ca să-şi renoveze casele pentru ca satul lor natal să fie o atracţie turistică. În zonă, oamenii sunt primitori, iar în sat sunt şi câteva pensiuni. Preţurile la cazare variază între 60 si 100 de lei pe noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri