Flori şi lumânări pentru ziua morţilor

Data publicării:
ZIUA MORTILOR

Margareta Petrache a venit la cimitir încă de dimineaţă împreună cu soţul său, să cureţe mormântul părinţilor şi să aprindă o lumânare. "În fiecare an venim, facem ordine aici, punem flori", ne spune Vasile Petrache.

Ca soţii Petrache au fost astăzi sute de credincioşi care au venit la cimitir să-şi aducă aminte de cei trecuţi în nefiinţă.

Până să ajungă la cimitir însă, toată lumea a făcut coadă în pieţe la tarabele cu flori. "Am plătit 30 de lei numai pentru lumânări, plus florile şi coroniţele, am plătit cam 70 de lei", spune un cumpărător.

"Această zi a fost aşadar o bună ocazie pentru comercianţi să-şi rotunjească veniturile. Unii abia au mai făcut faţă comenzilor.

"Am avut comenzi aproape duble pentru ziua de astăzi. La cozonac, la japoneze, la chifle, la cornuri, am avut foarte multe", afirmă Magyari Kati, reprezentat al unui magazin de panificaţie.

Ziua morţilor, sau "luminaţia", aşa cum mai este numită această sărbătoare, se celebrează în fiecare an pe data de 1 noiembrie, în special de către credincioşii catolici şi reformaţi. În Ardeal sărbătoarea a fost preluată şi de către ortodocşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri