Prima însămânţare la pepiniera Râşnov

Data publicării:
PEPINIERA RASNOV

În ciuda vremii, capricioasă şi destul de rece, angajaţii pepinierei au pregătit o solă în aer liber pentru prima cultură de anul următor.

"Prima activitate de însămânţare de la pepiniera din Râşnov a început cu o suprafaţă de 300 de metri pătraţi, pe care au fost cultivate 40 de kilograme de jir, iar producţia aştetpată în primăvară va fi de peste 10.000 de puieţi de fag", relatează Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Asta se întâmplă pentru că fagul nu este pretenţios şi, în general, se regenerează natural foarte repede. Pentru brad şi molid, celelalte specii care predomină în zonă, seminţele vor fi cultivate în solar, unde vor sta maximum doi ani. De abia după alţi trei ani în solele exterioare puieţii vor putea fi folosiţi la împădurire.

"Capacitatea totală proiectată este de 10.000 de puieţi de fag şi 25.000 de răşinoase, aici intrând 14.000 de puieţi de brad, 5.000 de molid şi 1.000 de pin, undeva la 35.000 de puieţi, pe an", spune Adrian Tudor - responsabil cultură, Ocolul Silvic Râşnov.

"Ocolul Silvic Râşnov administrează 7.000 de hectare, dintre care 6.300 sunt ale Primăriei Râşnov. În general, beneficiem de o regenerare naturală foarte bună, astfel încât suprafeţele pe care le completăm la plantat sunt de patru, cinci, până în şapte hectare, niciodată nu am plantat mai mult de şapte hectare", spune Adrian Apostu - şef Ocol Silvic Râşnov RA.

Pepiniera ar trebui să producă suficient pentru satisfacerea acestei nevoi. În plus, ea este menită să scutească Primăria de cheltuielile anuale cu puieţii.

"În zonele în care arborii ajung la vârsta exploatabilităţii şi se exploatează suprafeţele respective, în funcţie de amenajamentul silvic, zonele respective urmează să fie împădurite, iar acest lucru se întâmplă în fiecare an. 50.000 de lei se cheltuiau anual din bugetul Primăriei pentru astfel de împăduriri", spune Adrian Veştea - primarul oraşului Râşnov.

Mai mult, după primii cinci ani, Primăria va putea să şi vândă din producţia obţinută aici. Pepiniera se întinde pe o suprafaţă de aproape un hectar. Are un solar de 100 de metri pătraţi, amenajat şi utilat cu sisteme de încălzire şi irigare iar aproape 2.500 de metri pătraţi din suprafaţa ei sunt câmpuri cultură. Pentru dotarea pepinierei silvice a fost cumpărat şi un pachet de utilaje și echipamente profesionale. Costurile totale ale proiectului au fost de 900.000 de euro, 60% bani europeni şi 40% din bugetul oraşului Râşnov.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoli Munteanu-Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România trebuie să-și schimbe Codul fiscal ca să evite o criză mai dură decât în 2009! Ce se va întâmpla în...
Digi FM
Ce salariu are o stewardesă româncă angajată la o companie din Orientul Mijlociu: „Devine atractiv când iei...
Pro FM
E în formă maximă, are 53 de ani în buletin și pare de cel mult 30. Cum arată celebra Thalia în costum de baie
Film Now
Demi Moore a intuit pierderea Oscarului chiar cu câteva clipe înainte de a fi anunțată câștigătoarea: „Am...
Adevarul
Dalma Maradona a dezvăluit ce mirosea în camera în care a murit celebrul său tată: Era inumană!
Newsweek
Se pregătește o tăiere de pensie între 200 lei și 700 lei. E nevoie de sacrificii. Avertisment dur
Digi FM
O româncă a fost bătută și umilită de personalul unui hotel din Turcia: „Eram în şoc. Am început să plâng...
Digi World
Ce se întâmplă cu oasele când îmbătrânim? Noi descoperiri despre reducerea rezistenţei ţesutului osos
Digi Animal World
VIDEO Cinci elefanţi de la ZOO, surprinşi formând un ”cerc de alertă” pentru a proteja un pui în timpul unui...
Film Now
Ce face și cum arată acum Robert Powell, actorul din Iisus din Nazaret. Viața i s-a schimbat complet
UTV
Sofía Vergara, apariție incendiară în bikini la piscină. Actrița în vârstă de 52 de ani e pregătită pentru...