Peste o treime din populaţia unei ţări insulare care se scufundă a solicitat vize climatice pentru Australia

Data actualizării: Data publicării:
Tuvalu
Peste o treime din populaţia unei ţări insulare care se scufundă a solicitat vize climatice pentru Australia. Foto: Profimedia

Peste o treime din populaţia micuţei naţiuni din Pacific Tuvalu, ţară insulară care, potrivit previziunilor oamenilor de ştiinţă, va fi scufundată în urma creşterii nivelului mării, a depus cereri pentru obţinerea unei vize climatice istorice care să permită emigrarea în Australia, conform datelor oficiale, relatează Reuters.

Ambasadorul statului Tuvalu la Naţiunile Unite, Tapugao Falefou, a declarat că a fost „surprins de numărul mare de persoane care se luptă pentru această oportunitate” şi că mica comunitate este interesată să afle cine vor fi primii migranţi climatici, scrie News.ro.

Tuvalu, una dintre ţările cele mai expuse riscului schimbărilor climatice, care, potrivit experţilor, determină creşterea nivelului mării, are o populaţie de 11 000 de locuitori pe cei nouă atoli ai săi, răspândiţi în Pacific, între Australia şi Hawaii.

De la deschiderea înscrierilor pentru loteria de vize australiene în această lună, s-au înregistrat 1.124 de persoane, iar împreună cu membrii familiilor lor, numărul total al solicitanţilor de vize a ajuns la 4.052, în conformitate cu tratatul bilateral privind clima şi securitatea.

Cererile se închid la 18 iulie, cu un plafon anual de 280 de vize, menit să asigure că migraţia către Australia nu va provoca o exod de creiere din Tuvalu, au declarat oficialii la anunţarea tratatului în 2023.

Viza va permite locuitorilor din Tuvalu să trăiască, să lucreze şi să studieze în Australia, beneficiind de aceleaşi servicii de sănătate şi educaţie ca şi cetăţenii australieni.

„Mutarea în Australia în temeiul tratatului Falepili Union va asigura, într-un fel, remitenţe suplimentare familiilor care rămân în ţară”, a declarat Falefou.

Până în 2050, oamenii de ştiinţă de la NASA prevăd că mareele zilnice vor scufunda jumătate din atolul principal Funafuti, unde locuieşte 60% din populaţia Tuvalu, iar locuitorii se agaţă de o fâşie de pământ lată de doar 20 de metri (65 de picioare). Această previziune se bazează pe o creştere a nivelului mării cu 1 metru, iar în cel mai rău caz, dublul acestei valori, 90% din Funafuti ar fi scufundat.

Tuvalu, a cărui altitudine medie este de doar 2 metri, a înregistrat o creştere a nivelului mării de 15 cm (6 inci) în ultimele trei decenii, de o dată şi jumătate mai mult decât media globală. A construit 7 hectare de teren artificial şi are în plan să construiască şi mai mult, sperând că va rămâne deasupra apei până în 2100.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Melania Trump, agent sub acoperire! Soţia lui Trump l-a 'făcut' imediat pe Putin, liderul de la Kremlin a...
Digi FM
Elizabeth Hurley, îndrăzneață și spectaculoasă la 60 de ani. Pozează cu dezinvoltură în costume de baie...
Pro FM
Soția tenorului Andrea Bocelli, imagine rară din vacanță. Fanii au reacționat imediat: „Pari atât de fericită...
Film Now
Cine este presupusul iubit al Jessicăi Alba. Actrița, surprinsă cu actorul din „Captain America” la doar...
Adevarul
Albert NBN, care a înjurat România la „Beach, Please!”, are doar 6 clase şi este fiul unui interlop din...
Newsweek
Plata CASS la pensiile peste 3.000 lei, atacată la CCR. Pot rămâne pensionarii cu pensia întreagă?
Digi FM
Moment adorabil la Wimbledon. Kate Middleton i-a cerut lui Jannik Sinner o minge semnată pentru prințul...
Digi World
Descoperire revoluționară în Marea Piramidă din Egipt. Inscripții vechi de 4.500 de ani schimbă tot ce se...
Digi Animal World
Teroare pe străzile din Pakistan. Momentul când un leu de companie a evadat și a atacat o mamă și doi copii
Film Now
John Goodman, de nerecunoscut după ce a slăbit 90 de kilograme în ultimii ani. Actorul, în centrul atenției...
UTV
Iustin Petrescu pierde primul proces din scandalul cu Marilu Dobrescu