Izolaţi, dar nu uitaţi

Data publicării:
izolati

Drumuri pierdute sub jumătate de metru de zăpadă, case înşirate pe crestea muntelui şi oameni care abia se zăresc. În cătunul Balta din Munţii Apuseni, la o altitudine de peste 1.200 de metri, iarna este la ea acasă.

Loredana şi Adrian locuiesc împreună cu părinţii într-o singură cameră dintr-o casă mică de lemn. O dată la 6 luni, când voluntarii CERT Transilvania le aduc haine şi jucării, e momentul în care casa lor pare să se lumineze.

Loredana Buş, fata cea mare a familiei, are 7 ani şi pentru ea şcoala e pe primul loc. E însă şi cea pe care mama ei se bazează în gospodărie.

Loredana: "Îmi place să învăţ la şcoală mult."
Reporter: "În ce clasă eşti ?"
Loredana: "A doua."
Reporter: "Şi ce învăţaţi voi acum la şcoală ?"
Loredana: "Calculăm, scriem..."
Reporter: "Şi acasă o ajuţi pe mami ? Te mai joci…?"
Loredana: "Da. O ajut pe mama, aduc paie, mă duc cu sania."

Jucăriile primite de Loredana şi Adrian au fost donate de elevii unei şcoli din Cluj-Napoca. Cei doi copii au fost curioşi să îi cunoască pe cei care le-au trimis jucăriile.

"Copii aceia n-au văzut niciodată un joc de origami şi să poată să încerce şi ei să facă nişte animale de origami", spune o fetiță care a decis să doneze din jucăriile ei pentru copiii de la munte. 

Familia Buş trebuie să se descurce cu puţin peste 800 de lei în fiecare lună.

"Îi greu, dar ne descurcăm, nu îi uşor. Copii cresc, le trebuie ceva. Nu avem maşină şi la autobuz îi departe, 10 kilometri de la noi. Nu putem ajunge cu el. Îi greu de dus în braţe, foarte greu", spune Dorina Buş.

Aceasta este însă doar una dintre cele 130 de familii la care cei peste 100 de voluntari trebuie să ajungă într-o singură zi.

"Oamenii într-adevăr nu au ce să mănânce. Sunt cazuri în care să ajungă la primul magazin înseamnă câţiva kilometri şi atunci când sunt zăpezi noi venim şi le ducem direct acasă mâncarea", explică Horea Chirtes, co-fondator CERT Transilvania.

Pe Valea lui Petrea, la 10 kilometri de cel mai apropiat drum asfaltat, locuieşte, de 20 de ani, familia Purdea. Singurul venit al familie vine din vânzarea de cărbune.

"Noi facem cărbuni că noi nu avem trăsură, deci nu avem cal, căruţă. N-am drujbă. Am fost la vite înainte, la ciurdă, la Someşenii Reci, după deal şi din banii ăia ne-am strâns şi am făcut cât de cât locul ăsta", spune Ileana Purdea.

Mezinul familiei e roşu în obraji şi plin de veselie. Voluntarii nu puteau să îl viziteze într-o zi mai potrivită. "Nouă. Astăzi i-am împlinit", spune băiatul.

Pe ruta echipei se afla şi oameni care trăiesc singuri în vârf de munte, fără niciun ajutor.

"Noi facem un pachet destul de consistent: zahăr, orez, ulei, alimente de bază, practic ce ar avea nevoie o gospodărie. La stilul lor de viaţă, ce le aducem noi, le ajunge de la Paşti la Crăciun", spune Flaviu Garbo, co-fondator CERT Transilvania.

Cele peste 130 de pachete cu alimente, jucării şi haine se termină pe neaşteptate. Cele patru echipe ale voluntarilor le-au distribuit simultan în cătune izolate de pe crestele şi văile Munţiilor Apuseni. N-au plecat însă fără promisiunea că vor reveni şi anul viitor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri