Tovarăşii de luptă ai jandarmilor. Patru câini ciobănesc german sunt antrenaţi pentru misiuni speciale

Data publicării:
caini jandarmi

Marco, Ben, Pancho şi Ares sunt patru colegi de nădejde ai jandarmilor constănţeni. Câinii  sunt antrenaţi să lupte alături de mascaţi în cele mai periculoase misiuni: percheziţii, descinderi ori  transfer de deţinuţi sau chiar pe stadion la meciuri de fotbal de mare amploare. În spatele performanţelor celor 4 stau însă sute de ore de pregătire zilnică.

Marco, Ben, Ares şi Pancho sunt de trei ani încoace tovarăşii de nădejde ai mascaţilor de la Gruparea Mobilă de jandarmi. Au fost antrenaţi în spirit cazon şi ştiu ce înseamnă disciplina.

Instrucţia durează trei - patru ore pe zi şi presupune trecerea peste obstacole sau dresaj pentru intervenţii speciale.

"Sunt antrenaţi şi numai noi putem să intrăm la ei ca să îi îngrijim că să îi antrenăm, fiecare are un conductor care raspunde de câine". a spus Nicu Valentin, comandant în cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Tomis. 

Au fost până acum în sute de misiuni şi au ascultat fiecare comandă a conductorilor. Atacă numai în zona mâinii, iar muşcătura lor poate provoca răni foarte grave.

Sorin Trancă, purtător cuvânt Jandarmeria Constanţa: "În spatele acestor câini stau mii de ore de muncă ne referim aici de când îi preiau de la Centrul de la Sibiu până când aceşti câini ies la pensie la 9 ani". 

În perioada în care sunt în serviciul Jandarmeriei, instructorii răspund de viaţa lor, iar dacă animalele păţesc ceva, sunt pasibili să plătească sume uriaşe, de până la 4000 de euro. Odată pensionaţi, câinii de luptă ajung în grija personală a dresorilor.

reporter: Anamaria Stoica

operator: Matei Ghioc

editor web: Anca Medrea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri