O tânără din Craiova, absolventă a Universităţii din Bordeaux, vrea să facă performanţă în România

Data publicării:
021213 VREA SA FACA PERFORMANTA

A studiat în Franţa, dar vrea să facă performanță în România. Este povestei Larisei Luică, o tânără din Craiova care le-a demonstrat francezilor că oltenii sunt isteţi şi iubesc cultura şi arta. Olimpică la franceză în timpul liceului, tânăra a studiat la Universitatea din Bordeaux şi este specialistă în comunicare culturală. Deşi în România nu este foarte dezvoltat acest domeniu, iar în Franţa o aşteptă o carieră strălucită, Larisa s-a întors în ţară după terminarea doctoratului, hotărâtă să facă performanţă aici.

Larisa s-a născut în Craiova şi a fost elevă a Liceului „Elena Cuza”. Pasiunea pentru limba franceză pe care a descoperit-o încă de la grădiniţă a trimis-o în fiecare an la olimpiadele judeţene şi naţionale. Apoi a urmat cursurile Facultăţii de Litere. I s-a oferit posibilitatea să plece cu o bursă în străinătate şi a ales Universitatea din Lille. S-a îndrăgostit de Franţa, aşa că a decis, după terminarea studiilor în România, să urmeze masterul şi doctoratul la Universitatea din Bordeaux. Doctoratul l-a terminat cu brio în domeniul literaturii francofone, iar o perioadă a făcut practică la Muzeul din Bordeax. Aici a învăţat cât de importantă este comunicarea culturală, domeniu în care îşi doreşte să urmeze o carieră.

„Operele lui Brâncuşi din Muzeul de Artă din Craiova, m-am gândit la un moment dat, dacă ar fi aceste opere într-un muzeu din Franţa, acel oraş ar fi vestit în toată lumea”, spune Larisa Luică.

Larisa ar fi putut să rămână în Franţa şi să îşi găsească un loc de muncă. Însă, a ales să rămână în România.

„Am vrut să acord o şansă şi României şi m-am gândit că dacă am mers acolo ca să învăţ ceva mai bun sau altfel decât în România, ar trebui să mă întorc şi să aplic aici, de unde am plecat”, a mai tânăra Larisa Luică.

Pentru tinerii care pleacă la studii în străinătate, Larisa are un sfat. Să acumulze cât mai multe cunoştinte şi să nu uite de ţara de unde au plecat.

„Cred că fiecare dintre cei care sunt plecaţi speră, acolo, în adâncul sufletului, să se întoarcă odată în România”, a spus tânăra.

„În fiecare an avem liste întregi de asemenea studenţi care se întorc cu rezultate exceptionale din străinătate şi care ne-au făcut cinste în străinătate şi ne vor face în continuare şi aici”, a precizat prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, Facultatea de Litere Craiova.

Larisa îşi caută acum un loc de muncă în România, în domeniul comunicării culturale. Până când îşi va găsi ceva, tânăra face voluntariat pentru Liga Stundeţilor Români din Străinatate, unde îndeplineşte funcţia de director de comunicare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri