Cinematograful imaginar din Galaţi

Data publicării:
protest cinema

50 de gălăţeni şi-au adus de-acasă scaune, umbrele şi popcorn. Ei s-au aşezat în centrul oraşului şi au privit în gol la un ecran imaginar.

"E un film horror, cu un final neaşteptat pentru că nimeni nu ştie când se va face cinematograf" spune un gălăţean.

De aproape 10 ani nu mai există nicio sală de cinema în oraş. Cea mai apropiată este la peste 20 de kilometri depărtare.

"Ar fi fain să avem în oraş. Toată lumea merge la Brăila şi de ce să nu avem în oraşul nostru unul?" declară supărat alt localnic.

Protestul a avut loc în faţa unui fost cinematograf, unul dintre cele mai vizitate de gălăţeni în perioada sa de glorie.

Bogdan Brînzan, preşedintele Asociaţiei „Galaţi - oraşul meu": "În fond cinematografia este un act de cultură, iar cultura este foarte importantă pentru dezvoltarea comunităţii".

Doru Căstăian, vicepreşedintele Asociaţiei „Galaţi - oraşul meu": "A-i spune unui cinefil că ar trebui să îşi vadă filmul pe un laptop şi nu într-o sală de cinema e ca şi cum i-ai spune unui iubitor de pictură să-şi printeze o poză cu Renoir".

Înainte de 1989 erau în Galaţi opt săli de cinema şi o Grădină de Vară. După Revoluţie au fost închise rând pe rând de Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmului.

Primăria susţine totuşi că va încerca să preia o parte din ele ca să le modernizeze.

Silviu Bacalum, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: "Suntem în discuţii foarte avansate de a prelua cinematograful Flacăra şi Grădina de Vară".

reporter: Mihaela Brazdeş

operatori: Marian Munteanu, Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri