Fertilizarea in vitro, fără finanţare

Data publicării:
fertilizare

În anul 2010 în România au venit pe lume aproximativ 220.000 de copii, ceea ce inseamna o scadere a natalitatii la aproape jumătate faţă de anul 1990.

Potrivit medicilor, un cuplu din cinci suferă de probleme de infertilitate, iar fertilizarea in vitro reprezintă în cele mai multe cazuri singura soluţie. Valentina Dascălu a încercat ani de zile să devină mamă, dar visul i s-a împlinit abia după ce a fost inclusă în programul de fertilizare in vitro finanțat de Ministerul Sănătății. Femeia spune că altfel nu si-ar fi permis o astfel de procedura costisitoare.

Programul a dat roade și în cazul altor părinți

În primii doi ani de derulare a programului de fertilizare in vitro, Ministerul Sănătăţii a alocat un milion de euro, iar banii au ajutat la aducerea pe lume a 250 de copii.. De la începutul acestui an însă, finantarea a fost sistată.

Cei dornici să devină părinţi ar trebui să plătească singuri acum aproximativ 3.000 de euro, o sumă mult prea mare pentru multe dintre cupluri.

Oficialii Ministerului Sănătăţii susţin că programul va putea fi realuat doar în urma unei rectificări bugetare şi asta pentru că, în prezent, nu mai există fonduri pentru a fi acceptate cazuri noi.  În anul 2010 în România au venit pe lume aproximativ 220.000 de copii, ceea ce inseamna o scădere a natalităţii la aproape jumătate faţă de anul 1990.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri