Inspecție la Aeroportul Internațional Iași: până acum s-a realizat sub 1% din lucrări

Data publicării:
muncitor lucrari aeroport

După o lună de la începerea lucrărilor la noua pistă de la Aeroportul Internaţional Iaşi, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a verificat stadiu lucrărilor. Constructorii au insistat că lucrările sunt în grafic, deși munca a fost sistată timp de câteva zile după ce pe șantier au fost găsite bombe din Al Doilea Război Mondial.

„Noi executăm lucrări de decopertare de pământ vegetal, am realizat undeva la 30% din decoperta finală,” a spus şeful de şantier Ionuţ Dan despre starea lucrărilor.

Pentru ca noua pistă să poată fi folosită parțial peste un an, președintele Consiliului Județean Iași a cerut constructorului să ia măsuri suplimentare.

„Abia 1% din cartea de lucrări a fost efectuată. Ne aşteptăm, noi cei de la Consiliu, ca această firmă să mai aducă utilaje. Astăzi au un număr de peste 62 de utilaje pe şantier. E un număr foarte mare în sine dar un număr mic încă pentru imensiunea lucrărilor,” a spus Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Pentru că există riscul să fie găsite şi alte proiectile din cel de-Al Doilea Război Mondial pe şantier, Consiliul Judeţean va achiziţiona un detector 3D în valoare de 50 de mii de lei pentru a face scanări înainte de săpături.

„Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă merg în faţă, constată dacă terenul este liber, degrevat de orice fel de problemă şi se înaintează. În momentul în care se descoperă ceva se efectuează operaţiunile specifice de deminare, ulterior constructorul revine în acel loc şi continuă lucrările,” a spus Marius Bodea, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Noua pistă va avea o lungime de 2.400 de metri şi ar trebui terminată în doi ani. Investiţia se ridică la 50 de milioane de euro, bani din bugetul Consiliului Judeţean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri