Heliport nefuncțional din lipsa banilor pentru întreținere

Data actualizării: Data publicării:
heliport Beius1

Heliport nefuncțional, pacienți transportați cu ambulanța. Se întâmplă în orașul bihorean Beiuș, unde deși există o platformă modernă, construită acum trei ani, medicii folosesc metoda clasică de transport a bolnavilor, cu ajutorul salvărilor. Heliportul nu poate fi folosit pentru că nu are personal care să-l deservească și nici autorizație de funcționare. Lipsită de fondurile necesare întreținerii platformei, primăria vrea să o treacă în administrarea spitalului local.

Construit în anul 2015, heliportul de la marginea orașului Beiuș a fost realizat printr-o investiție a unei companii private, parteneră a SMURD la nivel național. Administrată de primăria locală, platforma a fost autorizată de Autoritatea Aeronautică în 2016. Timp de un an au fost preluați sau aduși la Beiuș peste 10 pacienți în fiecare lună.

Însă autorizația de funcționare nu a mai fost prelungită pentru că edilii nu au mai avut fondurile necesare pentru a întreține platforma.

"Cei de la Autoritatea Aeroportuară îți impun să ai pompier, pază și încă un membru. Noi, primăria, nu avem pompier angajat", spune Petru Mlendea, primarul orașului Beiuș.

"Este pus lacătul pe heliportul din Beiuș. De mai bine de un an nu mai are autorizație de funcționare, iar elicopterele SMURD sunt nevoite să aterizeze fie pe stadion, fie survolează zona până găsesc un câmp unde pot ateriza", a explicat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.

"Acum un an, un an și ceva au fost ceva probleme când erau meciuri acolo și nu au vrut să le oprească. A aterizat pe un câmp lângă oraș. Acestea sunt improvizații și, evident, funcționează așa, ca orice improvizație, câteodată, dar ne trebuie și o soluție permanentă", susţine dr. Hadrian Borcea, medicul-șef SMUD Bihor.

Heliportul medical este construit la cinci kilometri de spitalul din Beiuș, dar accesul spre platformă se face pe un drum pietruit de doi kilometri. Gropile fac și mai dificil transportul pacienților până la heliport.

"S-a adoptat, după părerea mea, varianta cea mai proastă. Distanța este considerabilă și cu salvarea se face în jur de șapte-opt minute în circulație, nemaipunând la socoteală faptul că există și o barieră", consideră primarul orașului Beiuș.

La un moment dat s-a pus în discuție posibilitatea ca heliportul să fie construit în curtea spitalului, dar aceasta a căzut din motive tehnice.

Rămași fără platforma care ar asigura transportul bolnavilor spre Oradea în doar 10 minute, medicii își trimit pacienții spre reședința de județ cu ajutorul ambulanțelor.

"Drumul cu ambulanța este aproximativ o oră, până găsește elicopterul un loc de aterizare deseori durează 20-30 de minute. Deseori pacientul e mai bine să meargă cu ambulanța", spune dr. Hadrian Borcea.

La 60 de kilometri, la Spitalul Județean din Oradea funcționează de un an singurul heliport din țară construit pe o unitate medicală. Aici elicopterul SMRD aterizează, în medie, de aproape 20 de ori pe lună.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul din România considerat o salvare în cazul emisiilor de carbon. Sunt doar câteva sute de exemplare...
Digi FM
Reacția lui Florin Negruțiu după tentativa de asasinat a premierului Slovaciei: „Robert Fico este un soi de...
Pro FM
Anna Lesko, criticată după ce s-a pozat într-o rochie cu un decolteu amplu și o crăpătură adâncă: „Mereu...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Craterele uriașe de pe dealurile Hunedoarei, rămășițe din anii '50 ale Războiului Rece VIDEO
Newsweek
VIDEO Rusia „abandonează" 9 nave comerciale în Marea Neagră. 2 avioane MIG de 66.000.000$ doborâte
Digi FM
Andreea Tonciu și-a cheltuit toți banii câștigați din televiziune la ghicitoare: „Le știam pe toate din...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la un pas divorț, la mai puțin doi ani de când s-au căsătorit. Un apropiat a...
UTV
Vezi cele mai frumoase glampinguri din Europa. 12 destinatii pentru o experienta inedita