ORADEA. Must preparat în parc, la festival

Data publicării:
must

Am avut o vară foarte călduroasă, dar a fost numai bună pentru viţa de vie. O spun viticultorii, care au observat că strugurii din recolta lui 2017 sunt mai dulci decât în alţi ani. I-au convins de acest lucru şi pe orădenii care au venit la Festivalul Mustului, organizat în weekend, într-un pac din oraş. Mustul preparat pe loc a fost apreciat de toţi degustătorii.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Sutele de orădeni care au trecut sâmbătă prin Parcul Bălcescu au urmărit demonstraţia viticultorilor care le-au explicat cum se prepară un must de calitate. Boabele sunt puse într-un vas în care au fost lăsate preț de câteva minute.

"Cu ajutorul unei pompe tragem mustuiala și după o băgăm în presă, vine presat."

"Albele se prelucrează foarte repede ca să nu se oxideze - asta trebuie făcut în primul rând. La roșu se poate lăsa că fermentează deja pe boabe, poate să rămână", explică Imbre Fet, viticultor.

Specialiştii spun că mustul trebuie păstrat în butoaie, iar când este scos în sticle, pentru consum, e recomandabil să fie ţinut la rece.

"Mustul trebuie neapărat consumat într-o zi, două; dacă nu, fermentează. În frigider - și acolo poate fi ținut, dar trebuie pus puțin conservant", spune Lenuța Boroș, viticultor.

"E foarte bun asta roșu, foarte dulceag, e bun."

"Asta e al doilea pahar, e dulce, sfătuiesc pe toată lumea să vină la un pahar de must."

Viticultorii spun că pentru obținerea unui must ori a unui vin de calitate, munca începe încă din primăvară. Vița de vie trebuie tunsă, săpată și stropită. E important ca și vara să fie caldă, spun specialiștii, astfel încât strugurii să fie dulci. Așa cum se întâmplă în acest an.

Chiar dacă recolta lui 2017 este mai slabă decât în alți ani, prețul mustului a rămas neschimbat. Fie că e făcut din struguri roșii sau albi, un litru costă 10 lei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cât vei plăti în plus la un consum de 150-200 kWh, după 1 iulie. Specialiștii au făcut calculul
Digi FM
Sociologul Gelu Duminică, revoltat de un subiect de la Evaluarea Națională: „M-a dezgustat lipsa de...
Pro FM
Cum se simte Dakota Johnson după despărțirea de Chris Martin. Apropiat: „Își dorește o viață cu sens, pe...
Film Now
Actorul Ashley Walters din „Adolescence” susține că serialul l-a determinat să-i limiteze timpul de ecran...
Adevarul
Găselnița comercianților de pe litoral pentru ca prețurile să pară mai mici: „E jecmăneală pe față!”
Newsweek
Tăierea pensiilor speciale din nou amânată. De ce nu se mai reduc cu 15% pensiile de 25.000 lei?
Digi FM
Cine este și cum arată iubita lui Ilie Bolojan. Noul premier al României a divorțat de fosta soție în 2013
Digi World
Un bărbat a mâncat 150 de ouă, în doar cinci zile: „E o nebunie, corpul meu s-a subțiat considerabil”...
Digi Animal World
Piton uriaș, surprins când înghite o antilopă adultă întreagă, ca pe o zmeură. Imaginile sunt virale
Film Now
Prietenia lor pare indestructibilă. Tom Cruise, apariție surpriză pe covorul roșu, la premiera „F1”, pentru...
UTV
Andreea Bălan și Victor Cornea au ales locația pentru nuntă: „Le-a plăcut foarte mult!”