ORADEA. Must preparat în parc, la festival

Data publicării:
must

Am avut o vară foarte călduroasă, dar a fost numai bună pentru viţa de vie. O spun viticultorii, care au observat că strugurii din recolta lui 2017 sunt mai dulci decât în alţi ani. I-au convins de acest lucru şi pe orădenii care au venit la Festivalul Mustului, organizat în weekend, într-un pac din oraş. Mustul preparat pe loc a fost apreciat de toţi degustătorii.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Sutele de orădeni care au trecut sâmbătă prin Parcul Bălcescu au urmărit demonstraţia viticultorilor care le-au explicat cum se prepară un must de calitate. Boabele sunt puse într-un vas în care au fost lăsate preț de câteva minute.

"Cu ajutorul unei pompe tragem mustuiala și după o băgăm în presă, vine presat."

"Albele se prelucrează foarte repede ca să nu se oxideze - asta trebuie făcut în primul rând. La roșu se poate lăsa că fermentează deja pe boabe, poate să rămână", explică Imbre Fet, viticultor.

Specialiştii spun că mustul trebuie păstrat în butoaie, iar când este scos în sticle, pentru consum, e recomandabil să fie ţinut la rece.

"Mustul trebuie neapărat consumat într-o zi, două; dacă nu, fermentează. În frigider - și acolo poate fi ținut, dar trebuie pus puțin conservant", spune Lenuța Boroș, viticultor.

"E foarte bun asta roșu, foarte dulceag, e bun."

"Asta e al doilea pahar, e dulce, sfătuiesc pe toată lumea să vină la un pahar de must."

Viticultorii spun că pentru obținerea unui must ori a unui vin de calitate, munca începe încă din primăvară. Vița de vie trebuie tunsă, săpată și stropită. E important ca și vara să fie caldă, spun specialiștii, astfel încât strugurii să fie dulci. Așa cum se întâmplă în acest an.

Chiar dacă recolta lui 2017 este mai slabă decât în alți ani, prețul mustului a rămas neschimbat. Fie că e făcut din struguri roșii sau albi, un litru costă 10 lei.

Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce ruşine! Cum se poartă Simion când nu ştie că e filmat? Nu i-a păsat că este un copil lângă, imaginile...
Digi FM
Ce avere are Maria Shriver. Câți bani ar fi primit după divorțul de Arnold Schwarzenegger
Pro FM
Robbie Williams, dedicație în genunchi pentru Mădălina Ghenea. S-au urcat amândoi pe masă, la petrecerea unui...
Film Now
Christopher Schwarzenegger, despre transformarea sa fizică incredibilă: "Nu se întâmplă peste noapte. Încă...
Adevarul
Nu și-au permis un apartament în Marea Britanie, așa că au cumpărat un sat în Franța. Cât i-a costat
Newsweek
De ce reduceri uriașe beneficiază pensionarii care merg la tratament? Mii de bilete disponibile acum
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
Săritul corzii, exercițiul complet care îți transformă corpul în doar câteva minute pe zi. Ce beneficii aduce...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Tom Cruise, declarații rare despre fosta soție: „Este o actriță grozavă”. Actorul și Nicole Kidman au fost...
UTV
Doja Cat, apariție incendiară la Wango Tango 2025: „Vă rog doar atât: nu-mi observați implantul”