Protest la Spitalul Municipal Oradea | Biologii cer salarii mărite

Data actualizării: Data publicării:
protest spital biologi

Solidare cu colegii din țară, trei angajate ale Laboratulului de Analize Medicale din cadrul Spitalului Municipal din Oradea au protestat, miercuri, în tăcere pe holurile unității medicale. Biologii, biochimiștii și chimiștii vor salarii echivalente cu ale medicilor de laborator. Ei sunt nemulțumiți că noua lege a salarizării a creat diferențe între cele două categorii, care au atribuții și responsabilități asemănătoare.

Până în acest an, biologii, biochimiștii și chimiștii aveau salarii aproape egale cu cele ale medicilor de laborator. Însă după intrarea în vigoare a noii legi, veniturile celor din urmă au crescut de patru ori, în timp ce salariile primilor au rămas la nivelul asistenților medicali cu studii postliceale. Asta în condițiile în care biologii și chimiștii au diplome de facultate și masterat.

"Salariile noaste au rămas cu mult în urmă față de colegii noștri. Noi suntem o echipă în spital și lucrurile nu pot continua în acest mod, să fim discreditați, să nu avem drepturile facultăților absolvite”, susţine Corina Nagy, biolog principal.

"Dacă până în urmă cu câțiva ani chimistul și biologul la gradul principal aveau un salariu de încadrare undeva la nivelul medicului specialist, am ajuns acum să fim cu salariu chiar și sub asistentul de laborator”, spune Mirela Diță, chimist principal.

Specialiștii din laborator solicită dublarea coeficientului de salarizare.

"Să se rezolve problema discrepanței prin modificarea coeficienților de salarizare și în Ministerul Sănătății să se țină cont de activitatea prestată de noi”, a cerut Corina Nagy.

Noua lege a salarizării prevede ca biologii, biochimiștii și chimiștii să beneficieze de mărire de salariu doar din 2022, în condițiile în care medicii și asistentele din laborator primesc salarii mărite din 1 martie.

"Acum salariul nostru de bază este undeva la 4.300 de lei. În 2022, pe grila de salarizare noi vom fi undeva la 4.900 de lei, raportat la medicii care la gradația zero, medicul primar va fi undeva la 12.500 de lei", a spus Mirela Diță.

Protestul nu a afectat activitatea Laboratului Clinic de analize medicale din cadrul Spitalulul Municipal din Oradea. La nivel național, circa 830 de biologi, biochimiști și chimiști au semnat un memoriu înaintat premierului României prin care solicită modificarea grilei de salarizare.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuța

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri