Afaceri, în Timiș, cu profituri amețitoare 

Data publicării:
vin

Italienii au văzut o oportunitate de câştig în vin. Au ales dealurile din vest, unde au cumpărat zeci de hectare de pământ. La Petrovaselo, o localitate situată la aproximativ 30 de km distanță de Timișoara, italienii au investit peste 10 milioane de euro în prima cramă boutique din regiune.

”Am văzut zona și peisajul, mi-a plăcut și am hotărât să investesc pe acest teren. Sperăm să meargă din ce în ce mai bine, pentru că e nevoie de timp să cunoști afacerea cu vin”, afirmă Nello Dal Tio, proprietar cramă Petrovaselo.

Cu struguri dulci românești recoltați de pe cele 40 de hectare se produc anual peste 100.000 de sticle prin tradiții de vinificare italienești. ”Până acum am regăsit un vin într-adevăr bun. Foarte bun, atât roșu, cât și alb. Poate chiar mai bun decât cel din Italia”, spune Nello Dal Tio.

Insă modelul investitorilor străini se află la Recaș, în cea mai longevivă podgorie. Peste 12 milioane de sticle de vin sunt produse anual aici, din struguri culeşi de pe o suprafață ce depășește 900 de hectare.

”Am investit foarte mult timp și bani să avem o tehnologie modernă și cu o echipă de profesioniști din toată lumea care lucrează aici”, ne spune Philip Cox, director comercial al Cramelor Recaș.

La Recaș, strugurii scot profituri amețitoare. Milioane de euro au avut de câștigat investitorii din viticultură. ”Cred că în primii 2-3 ani ai firmei au fost nu foarte mult, câteva milioane de euro. În total, până acum, în 15 ani cred că am obținut peste 25 de milioane de euro”, socotește Philip Cox.

Și pentru că timișorenii sunt și cei mai mari băutori de bere, tot în vestul țării se produce și unul dintre cele mai scumpe sortimente din România. ”Este o bere nefiltrată și nepasteurizată. Asta este cea mai mare diferență față de cea din industrie. Cred că trendul în ziua de merge spre trecut, spre naturalețe. Investiția a fost de 800.000 de euro. Producem peste 1000 de litri pe zi”, precizează Marius Mircea, reprezentat al unei microfabrici de bere.

200.000 de litri de bere ajung anual din județ în localuri exclusiviste din Timişoara, Sibiu, Arad și București. Iar pentru fiecare litru vândut, investitorul încasează în jur de 8 lei. În prezent, în România există 20 de fabrici de bere, iar când vine vorba de băutura lui Bachus, Timișul se plasează în topul internațional în producția vinurilor albe şi roşii, seci sau demiseci.

reporter: Corina Sfia 
operator: V. Jiva /A. Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Pensii 2025: cine primește puncte de stabilitate și cum influențează acestea calculul pensiei. Ce spun...
Digi FM
Ce a răspuns George Simion când a fost întrebat dacă Pământul e plat sau rotund. Declarațiile neașteptate pe...
Pro FM
Cum arată Anahi în 2025, la 42 de ani. Artista are doi copii
Film Now
Cine este actorul care l-a învins pe Ashton Kutcher într-un concurs de modeling: „Parcă aș fi câștigat Miss...
Adevarul
Cu cine votează vedetele din România. Între „am toate motivele să-mi fie frică” și „plec din țară, să mor eu!”
Newsweek
Nicușor Dan a zis când se vor indexa pensiile dacă va fi președinte. Condiția ce trebuie îndeplinită
Digi FM
Nicușor Dan și-a arătat diploma de Bacalaureat, după viralizarea unei imagini false. Ce note a luat la examene
Digi World
"Nu e de glumit. Intoxicația cu apă poate fi fatală!". Primele simptome și ce să faci dacă o persoană se...
Digi Animal World
Acest câine are un nume absolut hilar: „Mama mea refuză să-mi plimbe câinele pentru că numele lui e prea...
Film Now
Actorul care i-a schimbat viața lui Leonadro DiCaprio: Din când în când, chiar și cei mai discreți giganți...
UTV
Celine Dion, revenire emoționantă la Eurovision 2025: „Nimic nu mi-ar plăcea mai mult decât să fiu cu voi în...