Aradul, în nuanțe ruginii

Data publicării:
arad ruginiu



De când au fost instalate sistemele de irigat, nimeni nu s-a îngrijit de curăţenia mobilierului urban sau de aspectul copacilor ce intră în raza de acţiune a stropitorilor, astfel că acum orice intervenţie ar putea fi tardivă.

„Aceste depuneri s-au acumulat pe parcursul a aproximativ trei ani şi ar fi fost mult mai simplu de îndepărtat dacă operaţiunea s-ar fi desfăşurat treptat. Acum însă dacă totuşi se va încerca curăţirea acestor suprafeţe există riscul ca ele să fie deteriorate” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Pentru a îndepărta depunerile de fier Compania de Transport Public din Arad se foloseşte de o soluţie de apă cu oţet. Rețeta însă nu poate fi aplicată decât pe acele tramvaie care sunt protejate cu folii de plastic, pentru că acidul acetic este dăunător pentru vopsea.

„Apa conţine oxid de fier şi în această situaţie suntem nevoiţi periodic să adăugăm... adică să-l spălăm efectiv cu o soluţie acidă”, explică Petru Cuvineanu, directorul tehnic al Companiei de Transport Public Arad.

Şi dacă s-ar găsi totuşi o soluţie miraculoasă, care să îndepărteze fierul de pe mobilierul urban tot nu e clar cine ar trebui să o aplice. Teoretic, operaţiunea ar cădea în sarcina celor 7 firme care întreţin spaţiul verde. Practic, însă, nimeni nu a văzut niciodată vreun muncitor care să spele fierul depus. 

„[Aţi văzut vreodată pe cineva să cureţe fierul de pe stâlpi?] Nu, nu, nu. Sunt de 30 de ani în Arad aici dar niciodată, nu”, susține un arădean.

Ar trebui curăţate şi ar trebui îngrijit tot spaţiul public, nu? Doar plătim impozite!”, susține un alt locuitor al orașului.

„[Ce spui, cum arată pomii şi mobilierul urban?] Toate s-au făcut roşii. Da. Ar trebui curăţate. [Cine crezi că ar trebui să facă asta?] Primăria”, adaugă un alt arădean.

„Când s-a realizat sistemul de irigaţii s-a luat în considerare şi altă apă care să nu conţină atâta fier? Nu există altă soluţie tehnică pentru sursa de apă”, precizează Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Sistemul de irigaţii pentru spaţiile verzi din Arad a fost realizat în 2013 de o firmă din Bucureşti care a încasat pentru lucrare aproximativ 6 milioane de lei. Soluţia irigării spaţiilor verzi cu apă din foraje a fost aleasă pentru că asigura un cost mai redus de întreţinere. Nu şi pe termen lung se pare.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Putin nu a greșit atât de mult. Ne urăsc cu adevărat". Rușii fugiți de frica războiului se întorc și ajută...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Dua Lipa și iubitul ei, Callum Turner, fotografiați pe străzile din New York. Cei doi nu-și pot ține mâinile...
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...