Bani mai mulţi pentru analize în Timiș, însă tot insuficienţi. Bolnavii se consideră nedreptățiți

Data publicării:
analize 2



Aproximativ 1,2 milioane de lei vor fi alocaţi din 1 septembrie furnizorilor de servicii care realizează diferite analize de sânge sau investigaţii, precum RMN.

”Pentru a veni în sprijinul asiguraţilor şi pentru a veghea ca activitatea medicală să nu aibă întreruperi, am solicitat casei naţionale deblocarea a 10% din suma contractată la începutul anului. Vorbim despre acel fond de rezervă”, ne precizează Oana Răchitan, purtător de cuvânt CJAS Timiş.

Prea puţini, însă, pentru că numărul solicitărilor este foarte mare. Problema fondurile durează de ani de zile, iar pacienţii sunt nevoiţi să se programeze cu aproximativ o luna înainte pentru a beneficia de analize gratuite.

”10% din contractul de asigurări cu casa pe partea de paraclinic înseamnă foarte puţin. Programările se fac telefonic sau pe mail direct la noi în clinică tinând cont că avem şi ambulator de specialitate. Pacienţii care vin la consultaţii primesc trimitere şi intră pe aşa-zisele liste de aşteptare.”, afirmă Teodora Dinulescu, furnizor de servicii medicale.

Bolnavii se consideră nedreptăţiţi, iar uneori din lipsă de bani renunţă să îşi mai facă analizele: ”Am mers să îmi dea trimitere şi au zis să merg să îmi fac pe bani şi tot pe bani mi-am făcut şi colesterolul, şi infecţia urinară, tot pe bani, şi am zis că nu mai facă că nu am atâţia bani să tot dau”, ”Şi pe bani şi cu trimitere...o parte cu bani una cu trimitere. Nu erau fonduri”, ”E nedrept dar ce să facem dacă asta e situaţia. Noi am vrea să fie ceva mai bine. Dar pentru sănătate, omul, de multe ori, cheltuie bani”.

Pentru un set de analize de bază care cuprinde colesterolul, glicemia sau VSH-ul, pacienţii plătesc între 150 şi 200 de lei.

reporter: Marcela Sferlea
operator: Alin Lungu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri