Învățământ în frig, la Petroșani

Data publicării:
invatamant in frig
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Singura soluție pentru încălzirea școlilor sunt centralele pe gaz. Primăria nu are bani decât pentru montarea la grădinițe. Pentru scoli și licee se așteaptă acum o rectificare bugetară de la guvern. Peste 2500 de elevi și preșcolari din Petroșani sunt nevoiți să stea ore întregi în frig. Situația e cu atât mai grea, cu cât în oraș temperaturile din ultimele zile nu au mai trecut de 10 grade Celsius. 

„Este foarte incomod, și după părerea mea, căldura în școli reprezintă o necesitate pentru ca actul didactic să fie îndeplinit în totalitate”, spune un elev.

„Clasa noastră este destul de mare și nu ne încălzim deloc cu caloriferele astea, adică stăm acolo în pauză toți adunați, dar pe urmă venim și ne luăm gecile în spate”, explică un altul.

„Este foarte greu, că avem 6-7 ore, și este foarte frig, nu ne putem concentra la ore și vrem căldură”, mai adaugă un coleg.

În tot orașul sunt racordate la rețeaua centralizată de termoficare 8 grădinițe, 7 școli gimnaziale și 4 licee. Directorii acestora încearcă să găsească diferite soluții pentru a-i ajuta pe copii.

„Le-am dat voie să pună în funcțiune caloriferele electrice, în așa fel încât acești copii să beneficieze de puțină căldură. Nu ne putem permite să punem într-o sală de clasă 2 calorifere pentru că și instalația electrică este veche”, a declarat Gabriela Rusu, directorul Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” Petroșani.

„Sălile de clasă sunt relativ mici și datorită respirației elevilor, emisiilor de dioxid de carbon, în mod logic la un moment dat se încălzesc, mai grav e la structura Avram Stanca unde sunt aproape 1000 de elevi și clasele sunt mai generoase ca spațiu”, precizează și Alexandru Lăutaru, directorul Colegiuluo Național „Mihai Eminescu” Petroșani.

 Frigul din școli a determinat administrația locală să ia măsuri de urgență. De la bugetul local au fost alocaţi 300 de mii de lei pentru montarea unor centrale pe gaz la grădinițe. Pentru școli și licee nu mai sunt fonduri.

„Avem 4 licee și 7 școli generale, în clădiri mari, care tot așa trebuie dotate cu sursă alternativă de încălzire, dar suma este peste puterile bugetului local, e vorbade 1,7 milioane de lei”, completează și Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul Petroșaniului.

Sistarea furnizării agentului termic de la termocentrala Paroșeni a fost stabilită pentru perioada 10-26 octombrie.

„Într-un comunicat de presă, oprirea grupului energetic de la termocentrala Paroșeni este justificată prin nevoia unor reparații la conductele care transportă agentul termic. Primarii din Valea Jiului spun, însă, că motivul real este cel al lipsei de cărbune din stocurile termocentralei” - Andrada Velcioc, corespondent Digi24 Hunedoara.

„N-am mai avut asemenea situație până acum la Petroșani, sistemul centralizat de încălzire în oraș este unul performant, dar nu putem să primim agent termic de la termocentrala Paroșeni din lipsă de cărbune în primul rând”, mai spune edilul-șef.

În afara unităților de învățământ, alte peste 5.000 de persoane din Petroșani suferă de frig în case. Soluția în cazul acestora constă tot în debranșarea de la sistemul centralizat de termoficare și montarea unor centrale de apartament. 

Redactor: Andrada Velcioc

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Mesajul cutremurător transmis de Regele Charles, după ce s-a aflat de înmormântare. Nu i-a fost uşor să...
Digi FM
Ce îl enervează pe Smiley la Gina Pistol: „Nu suport”. Cei doi s-au căsătorit în urmă cu doi ani
Pro FM
Cum arată acum Oana Vincu din trupa Genius. Locuiește în Timișoara, a ieșit din lumina reflectoarelor și e o...
Film Now
Un film cu Jason Statham conduce box office-ul nord-american. Ce încasări a avut în weekendul de lansare
Adevarul
Cercetătorul chinez care a creat primii bebeluși modificați genetic: „Editarea embrionilor umani va fi la fel...
Newsweek
Șeful Casei de Pensii, anunț supriză despre ajutorul de 400 lei. Se oferă încă un bonus de 300 lei
Digi FM
Gheorghe Gheorghiu parcă a întinerit după ce s-a căsătorit și a slăbit 25 de kilograme. În ianuarie a...
Digi World
De ce a fost numită 1 aprilie Ziua păcălelilor. Cum a fost aleasă data în care se fac cele mai multe glume și...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Dolph Lundgren, cu soția și fiica, ambele de aceeași vârstă, la restaurant. E cu 39 de ani mai mare decât...
UTV
Imagini adorabile din savana africană: pui de leu jucându-se sub privirea protectoare a mamei lor