Sponsorizări nemţeşti, salvarea unui sanatoriu românesc. Centrul de Îngrijiri de la Păclişa, ajutat cu un milion de euro

Data publicării:
paclisa

Colaborarea cu asociaţia din Germania durează din anul 1992. Reprezentanţii unei comunităţi care aparţine bisericii luterane din Nurenberg vin în fiecare an la Păclişa, iar acest lucru se simte din plin.

”Avem în momentul de faţă două panouri solare montate, unul la blocul alimentar şi unul la secţia 4, şi putem economisi o parte din banii pe care îi cheltuim pentru energie cu ajutorul lor”, ne-a declarat Petre Vasiu, directorul Centrului Păclişa.

”Cuptorul electric e adus de nemţi, aragazul e de la ei, marmite, mese de inox”, - Cât sunt de utile? ”Toate sunt foarte utile”, spune bucătăreasa.

Mâncarea este preparată din produsele bio obţinute la propria fermă, înfiinţată tot din sponsorizări. Centrul are peste 130 de găini, dar și 20 de capre, vaci, porci, chiar şi un cal. În plus, nu poate fi omis parcul plin de verdeață, care înconjoară pavilioanele.

”îs de 22 de ani aici şi...cum să mă simt? Mă simt bine”, susține Cosmina, beneficiară a Centrului Păclişa.

Persoanele găzduite aici au posibilitatea să facă mișcare. O sală de sport, o masă de tenis, una de biliard sau o sală de fitness sunt mereu la dispoziţia lor.  ”De 14 ani sunt aici şi mă simt foarte bine. În timpul liber fac activităţi. Coasă, lemne, şi multe altele”, spune Alin, beneficiar al Centrului Păclişa.

Persoanele internate la Păclişa au parte de terapii ocupaţionale dintre cele mai performante.  ”Activitatea pe care o desfăşurăm şi în sfera recuperării se realizează parţial tot cu sprijinul sponsorilor din Germania, care ne-au sprijinit în a specializa personal, o parte din personalul nostru”, explică Florin Tirian, psiholog.

La sanatoriul de la Păclişa sunt îngrijite, acum, aproape 200 de persoane adulte, cu handicap fizic sau deficienţe psihomotorii. Centrul aparţine Direcţiei de Asistenţă Socială Hunedoara.

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri