Care sunt indicațiile operațiilor bariatrice și cine nu ar trebui să se opereze

Data publicării:
turcu
Dr. Florin Turcu, medic primar chirurgie generală

Chirurgia obezității ajută pacienţii să scadă în greutate pe termen lung. Există tehnici corespunzătoare pentru fiecare caz în parte. Cum află pacientul ce tip de operaţie i se potriveşte, care sunt beneficiile şi riscurile acestor intervenţii, ne spune dr. Florin Turcu, medic primar Chirurgie generală.

Obezitatea reprezintă o adevărată problemă de sănătate publică la nivel global, numărul persoanelor diagnosticate cu o astfel de afecțiune fiind în continuă creștere. Atunci când obezitatea devine severă, când pacientul are un indice de masă corporală mai mare de 40 și nu reușește să își controleze greutatea prin alimentație și exerciții fizice, iar starea sa de sănătate este sever afectată, chirurgia bariatrică devine o recomandare foarte valoroasă. Prin intermediul acestui tip de tratament chirurgical se realizează o modificare permanentă a configurației tubului digestiv, pentru restricționarea aportului de alimente și, după caz, reducerea absorbției acestora, în scopul scăderii ponderale, cu efecte benefice asupra calității vieții pacientului.

Chirurgia obezității are un impact benefic asupra pacientului pe termen lung nu doar prin reducerea în sine a greutății și îmbunătățirea capacității de a duce la îndeplinire activitățile cotidiene, ci și prin reducerea complicațiilor asociate acestei tulburări metabolice. Chirurgia bariatrică poate preveni apariția afecțiunilor ce au ca factor de risc obezitatea: boala coronariană ischemică, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip 2, apneea în somn, boala de reflux gastroesofagian.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri