Polipii uterini sunt mici excrescențe tumorale ce se formează din stratul care căptușește pe interior uterul. Cum apar polipii endometriali, ce simptome pot prezenta pacientele, cum se stabilește diagnosticul și în ce constă tratamentul aflăm de la Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie.
Polipii uterini sunt cel mai frecvent întâlniți la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, în așa-numită perioadă de perimenopauză, când există fluctuații hormonale importante. În caz de polipi endometriali, principalele manifestări sunt reprezentate de sângerări vaginale - metroragii, sângerări menstruale abundente, chiar și sângerări legate de contactul sexual. La pacientele de vârstă fertilă, prezența polipilor se poate manifesta prin infertilitate.
Diagnosticul polipilor endometriali se face prin investigații imagistice precum ecografia transvaginală sau histeroscopia. Aceasta din urmă are și avantajul că poate fi continuată cu o procedură histeroscopică de rezecție a polipilor. Când însă polipii prezintă semne de degenerare malignă, tratamentul se face prin excizia întregului uter, procedură numită histerectomie.
Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro