De ce și când trebuie făcut testul Babeș-Papanicolau

Data publicării:
Untitled
Dr. Virginia Țârlea, medic primar Obstetrică-ginecologie

Pacientele care au rezultate modificate la testul Babeș Papanicolau sunt sfătuite să facă și o testare pentru HPV. Virusul este extrem de contagios, cu risc cancerigen crescut. Despre rolul testării discutăm cu dr. Virginia Țârlea, medic primar Obstetrică-ginecologie.

Infecția cu virusul papiloma uman (HPV) este contagioasă, se transmite pe cale sexuală și poate provoca, în timp, leziuni la nivelul colului uterin. După o evoluție de mulți ani, aceste leziuni se pot agrava, ducând la apariția cancerul de col uterin. Cea mai eficientă metodă de prevenție și depistare precoce a leziunilor colului uterin este testarea HPV. Testul se realizează prin recoltarea de celule cervicale, la fel ca în cazul testului Babeș Papanicolau. Este o procedură nedureroasă și lipsită de riscuri pentru pacientă.

Un alt instrument util în prevenirea și combaterea cancerului de col uterin este vaccinarea HPV cu Gardasil-9. Acest vaccin recomandat deopotrivă pentru imunizarea femeilor și a bărbaților și a fost dezvoltat special pentru a proteja împotriva afecțiunilor cauzate de infecția cu HPV.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri