La cât timp după producerea unui accident vascular cerebral pot fi operați pacienții cu ateromatoză carotidiană

Data actualizării: Data publicării:
dr ionut munteanu
Dr. Ionuț Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară

Arterele carotide sunt vasele de sânge principale care irigă creierul. O afecțiune vasculară gravă este când pe pereții interni ai vaselor carotide se formează plăci de aterom. Boala se numește ateromatoză carotidiană, iar tratamentul este unul complex. Despre toate acestea ne vorbește dr. Ionuț Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară.

Ateromatoza carotidiană poate duce la complicații periculoase, inclusiv la accident vascular cerebral și la deces. Afecțiunea poate fi diagnosticată printr-o ecografie Doppler sau angiografie carotidiană, iar tratamentul trebuie să înceapă cât mai repede. Acesta poate fi medicamentos sau, în cazurile mai grave, pot fi necesare proceduri de chirurgie vasculară pentru îndepărtarea plăcilor de aterom care blochează circulația la nivelul carotidei, prevenind apariția complicațiilor.

O altă soluție o reprezintă tratamentul endovascular, care se realizează sub control angiografic, printr-o procedură de radiologie intervențională. Procedura este minim invazivă și asigură recuperarea rapidă a pacientului, cu dureri postoperatorii reduse și fără riscurile pe care le presupune intervenția chirurgicală clasică.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri