RAPORT DE ȚARĂ. Clujul, inima Ardealului

Data publicării:
salina turda oana racheleanu

În inima Ardealului, judeţul Cluj stă în zona de contact a trei unităţi naturale: Munţii Apuseni, podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei.

Reşedinţă a judeţului, municipiul Cluj Napoca este recunoscut ca oraş universitar de tradiţie. În fiecare an studiază aici aproximativ 100.000 de tineri, veniţi nu doar din toată ţara, ci şi din străinătate. Universitatea de Medicină şi Farmacie este printre cele mai apreciate.

De altfel, dincolo de a fi un oraş universitar, Clujul este şi unul dintre cele mai importante centre medicale din România.

Când spui Cluj, spui şi Clujana. Puţini sunt cei care să nu fi avut în copilărie măcar o pereche de bocanci galbeni şi foarte rezistenţi, buni de purtat ierni de-a rândul. Fabrica nu mai e cu siguranţă ce a fost altădată, însă a reuşit să reziste şi azi, după mai bine de 100 de ani.

Judeţul Cluj se mândreşte cu nume mari de actori, printre care Florin Piersic şi Dorel Vişan. Ambii iubesc Clujul şi îşi amintesc cu zâmbetul pe buze ce îi leagă de această zonă.

Cea mai frumoasă amintire a fost viaţă familiei mele când stăteam aici şi când era şi nevastă-mea, când copiii erau mici”, îşi aminteşte Dorel Vişan.

Clujului îi datorez naşterea, tinereţea, şcoala până şi ultimele două neveste”, a mărturisit Florin Piersic.

La Câmpia Turzii, începe singurul tronson al autostrăzii Transilvania dat în folosinţă: 52 de km între Câmpia Turzii şi Gilău sunt singurii pe care se poate circula, deşi au costat de 5 ori mai mult decât s-a stabilit iniţial în contractul dintre statul român şi compania americană Bechtel.

La mai puţin de o oră de condus de la Cluj Napoca se află salina de la Turda, modernizată în ianuarie 2010, cu o investiţie de aproape 6 milioane de euro. Baza de tratatament pentru bolnavii cu probleme ale sistemului respirator, salina este în acelaşi timp un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare.

La aproape 90 de kilometri de Cluj Napoca, alţi vizitatori ajung iarnă de iarnă. Iubitorii sporturilor extreme vin aici să caute cascada Răchiţele. Cu o înălţime de 30 de metri şi o dispersie a apei în două trepte, căderea apei seamănă cu un voal. De aici şi numele pe care i l-au dat localnicii - de Valul Miresei.

Cascadă se transformă iarna în spațiu dedicat iubitorilor de căţărări. În fiecare an, sportivi din toată ţară vin aici să escaladeze peretele de gheaţă înalt de peste 20 de metri.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campania RAPORT DE ŢARĂ face radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră pe raportdetara.digi24.ro şi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri