RAPORT DE ȚARĂ. Hocheiul, sport rege în Harghita

Data publicării:
04042013 20harghita-58647

Domnul Imre este antrenor de hochei de 45 de ani. Prin mâna sa au trecut peste șapte generații de hocheiști, toți pregătiți la Miercurea Ciuc. Se știe că Harghita este capitala acestui sport, iar domnul Imre nu a vrut să antreneze echipe din alte județe. De câțiva ani, însă, si-a mutat activitatea la Cârța, o comună aflata la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc. Aici antrenează echipa de copii sub 12 ani și este extrem de mândru că lucrează în cele mai bune condiții.

„Acest patinoar este unul extraordinar, modern, dotat cu tot ce trebuie pentru un patinoar. Eu cred că, din sensul modernității, după Brașov acesta e al doilea în țară. Nu e așa de aglomerat ca la București sau la Gheorgheni sau la Ciuc. Deci se poate munci exatraordinar de bine", explică el.

Patinoarul de aici există încă din 2005, dar abia în 2011 a fost acoperit și modernizat. Situat într-o comună micuță, cu numai 1.000 de locuitori, patinoarul de la Cârța este un adevarat colos printre căsuțele din zonă. Trei milioane de euro a costat ridicarea clădirii. Întreținerea unui astfel de complex nu este deloc ieftină, mai ales pentru o comună cum e Cârța. 10.000 de euro. Atât costă întreținerea pe timp de vară. Dar un management... interesant face ca suma să nu pară atât de mare.

„Opt sate, pune fiecare sat un fel de cotă parte în fiecare an. Cam o treime din bugetul patinoarului și două treimi din buget este strâns din vânzarea gheții, din organizarea evenimenteleor și așa mai departe", a explicat Nagy Attila, manager.

În total, într-o lună, cam 2.000 de copii calcă pragul acestui patinoar. Toți elevii de la școlile din cele opt sate își țin orele de sport aici, pe gheață. Dar pe lângă aceștia, alți 100 fac sport de performanță. Hunor are 9 ani și de patru ani joacă în echipa de hochei a comunei. Se antrenează de patru ori pe săptămână și știe că numai prin muncă poate ajunge un mare campion. Iar părinții fac tot posibilul ca acest lucru să se întâmple.

Patinoarul a dat deja primii campioni. Medaliatul României cu aur și argint la festivalul olimpic de la Brașov s-a pregătit pentru această competiție aici, la Cârța. Iar lotul național de hochei sub 18 ani își desfășoară cantonamentele tot aici. Obiectivul pe următorii ani este ca echipele care se antrenează la Cârța să ajungă între primele trei cluburi din țară.

Campania RAPORT DE ŢARĂ Digi24

Timp de 21 de săptămâni, campaniaRAPORT DE ŢARĂface radiografia României reale, în aşteptarea regionalizării. În fiecare zi, la orele 9, 13 şi 19, reporterii Digi24 transmit în direct din două judeţe ale ţării, cu atuurile şi punctele lor slabe. Susţine-ţi judeţul în campanie! Indiferent de unde ai fi, intră peraportdeţară.digi24.roşi votează judeţul preferat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri